Maaike Broos

Maaike Broos is filmmaker en organisatie-antropoloog. Naast eigen producties neemt ze opdrachten aan bij verschillende organisaties zoals ministeries, politieacademies, scholen en wetenschappelijke instituten.

Rituelen en gedragingen

Maaike ziet organisaties als stammen en leefwerelden met hun eigen rituelen en gedragingen. ‘Film is voor mij ook een taal en verbinding om gesprekken te openen tussen mensen die elkaar niet spreken ondanks dat ze werken in hetzelfde gebouw of leven in dezelfde buurt of stad. Door de ontmoeting en het gesprek leer je die ander begrijpen maar vaak ook jezelf. Als je erachter komt dat je vooroordelen en aannames niet blijken te kloppen verandert je perspectief op de wereld.’

Ze deed eerst de opleiding  Cultuur, Organisatie en Management; een vorm van organisatie-antropologie. Tijdens deze studie – die al heel erg aansloot bij haar manier van kijken – ontdekte ze ook nog het medium film. Ze studeerde als eerste studente af met een 27 minuten durende documentaire over modebedrijf Oger Fashion, die ze samen had gemaakt met twee filmacademie studenten.

Wij zijn de Stad

Voor Ruimtekoers werkt Maaike op dit moment, samen met André Kloer, aan het project Wij zijn de Stad. Waarin mavo 3-leerlingen van het Olympus College in Arnhem een filmdocu maken over zichzelf in relatie tot de ander.

‘Mijn eigen verhaal en inzichten zijn tegelijkertijd mijn drijfveren om een bijdrage te leveren in het onderwijs. Creatieve talen worden nog niet als standaard talen aangeboden op scholen, terwijl zij een belangrijk middel kunnen zijn om jongeren zichzelf in relatie tot anderen te leren kennen, ontdekken en begrijpen. Film is een ontzettend mooi middel hiervoor. En in deze tijd, waarin iedereen een mobiel tot zijn beschikking heeft, biedt dit zo’n kans om elkaar te ontmoeten via de universele kracht van beeld en vooral van verhalen. Alleen ‘door de ander leer je jezelf kennen’ – een levensmotto en quote van filosoof Levinas die ik altijd bij me draag.’

Meer over deze maker

Ben jij enthousiast, en wil je samen met Ruimtekoers maken?

Neem dan contact op met programmamaker Yosser

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers