Jamil Makhoul

Jamil wist op zijn achtste al dat hij films wilde gaan maken. Nu zet hij film in om verhalen te vertellen en bruggen te bouwen tussen mensen uit verschillende bubbels.

Het magische witte scherm

Jamil is freelance filmmaker. Hij vluchtte uit Syrië en woont sinds 2015 in Nederland. Op zijn achtste kwam hij, met een schoolreisje, voor het eerst in een bioscoop. Dat magische, schitterende scherm in de verder zo donkere zaal maakte op hem diepe indruk.

‘Films maken, gaat over jezelf uitdrukken, je verhaal aan anderen vertellen’, legt Jamil uit. ‘Mensen leven vaak in hun eigen bubbel. Ik wil zorgen dat mensen uit die bubbel durven komen en elkaars verhalen leren kennen. Nederland is een open en democratisch land, maar op persoonlijk vlak zijn mensen vaak meer gesloten. Dat intrigeert mij. Ik ben altijd benieuwd naar wat iemand te vertellen heeft.’

Jamil werkt samen met Elize aan het project Wij Zijn De Stad waarbij zij met jongeren een film maken over een onderwerp in hun eigen leefomgeving. ‘We willen leerlingen laten zien dat je verder kunt kijken dan je neus lang is. Dat er in ogenschijnlijk ‘gewone’ mensen een held kan schuilen. Je buurman van een paar deuren verderop kan zomaar een veteraan zijn. Met dit project leren ze om op een andere manier naar hun leefomgeving te kijken. Het gaat er niet om dat we streven naar dé perfecte film, het gaat erom dat leerlingen groeien door te doen. Ze leren van alles: zichzelf presenteren, plannen, samenwerken, communiceren, elkaars sterke punten benutten, filmen en technische vaardigheden ontwikkelen.’

Samenwerken met Jamil?

Hee maker, wil jij samen met ons maken?

Neem dan contact op met onze programmamakers!

We zijn altijd op zoek naar kunstenaars en ontwerpers wiens werk geworteld is in maatschappelijke beweging. Wil je meer weten over hoe wij met onze makers werken?
Kijk dan eens hier.

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers