GUAVE, Romée en Myrthe

Als ontwerpers met elk één jaar opleiding in Fashion Design, een achtergrond in kunstgeschiedenis en cultureel erfgoed, combineren Romée en Myrthe meerdere disciplines, kennisgebieden en interesses.

Batik

Vanuit hun eigen culturele achtergrond met onder andere Javaanse roots, zijn al deze aspecten samengekomen in het werken met batik. Batik is een uitsparingstechniek waarmee je met hete was patronen op de stof tekent, waar na een verfbad patronen ontstaan. Tijdens een reis in Indonesië in 2020 leerden Myrthe en Romée meer over deze eeuwenoude techniek, de motieven en de werkwijze van batikmakers. Tegelijkertijd staat het ambacht enorm onder druk door de machinale massaproductie en het verlies aan waardering. Hierdoor zijn ze extra gemotiveerd om met batik te blijven werken. De batik vormt het uitgangspunt in hun artistieke proces; het motief en de afmetingen van de stof zijn leidend.

Kleding met een verhaal

Terwijl kleding vaak wordt gezien als een eenmalig product, geeft GUAVE er de voorkeur aan om kledingstukken te creëren met een verhaal. De collecties komen intuïtief tot stand en reflecteren deze werkwijze: ze combineren batik met in Nederland geweven stoffen en zoeken naar een tijdloos ontwerp. De collecties zijn hierdoor veelzijdig en op verschillende manieren draagbaar.

State of Fashion

GUAVE werkt met Ruimtekoers mee aan de mode-biënnale van State of Fashion. ‘Binnen Guave richten we ons op de vertaling van batikstoffen naar eigentijds kledingontwerp, maar zetten we het ook in als medium om gesprekken te voeren. We maken items waar dragers hun eigen verhaal aan kunnen toevoegen, of waarmee ze misschien dichter bij hun eigen verhaal kunnen komen.’

Meer over deze makers?

Ben jij enthousiast, en wil je samen met Ruimtekoers maken?

Neem dan contact op met programmamaker Yosser

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers