Elky Rosa Gerritsen

Elky is een maker op het snijvlak van theater, performance en beeldende kunst. Ze maakt fysiek zintuigelijke voorstellingen en performatieve installaties. Haar werk is intiem, intens en schuwt de confrontatie niet.

‘Wat als we anders naar dingen kijken?’

Elky: ‘Een groot schrikbeeld voor mij is een zittend bestaan onder TL-verlichting waarin je hele dagen doet wat je verwacht wordt te doen. Waarom doen we dat? Waarom wordt dat verwacht? Wat als we anders naar dingen kijken?’

Er zijn geen regels

Theater, performance, kunst, muziek; vanuit deze disciplines bevraagt Elky de dingen om zich heen. Uit verbazing, uit ontevredenheid, uit zin om te creëren, om dat wat ze niet kent te leren kennen of omdat ze gewoonweg iets moois wil maken en zich wil onderdompelen in esthetiek. Kunst – theater maken in het bijzonder – geeft haar een vrijbrief tot het verkennen van deze eindeloze werelden. Het is een plek die Elky zelf kan vormgeven, waar ze zelf dingen kan maken vanuit allerlei disciplines. Er zijn geen regels.

Project Plek

Elky werkt voor Ruimtekoers als maker aan Project Plek. Een project waarin ex-gedetineerden als deelnemers centraal staan. De groep ex-gedetineerden is er een waar vooral over wordt geschreven, maar die niet vaak wordt gehoord. In deze eerste ronde van dit project verkennen we hoe we de stem van bewoners met én zonder detentieverleden samen op een podium krijgen. Elky: ‘Ik hoop dat het mij lukt om de ex-gedetineerden ruimte te geven om op hun manier te delen wat voor hen een veilige plek betekent. Tegelijkertijd wil ik een bepaalde artistieke kwaliteit neerzetten. Een balans vinden tussen ruimte geven aan de doelgroep en genoeg kaders geven om tot artistieke kwaliteit te komen is voor mij de uitdaging.’

Delen, ervaren en durven

Als maker brengt Elky graag andere makers, performers, wetenschappers en toeschouwers in verbinding. Ze werkt graag interdisciplinair omdat ze gelooft dat het elkaar verrijkt en verheft. Haar werk stuurt aan op ervaren in plaats van begrijpen. Voelen met je lichaam als instrument in plaats van het hoofd. Het is gevoelig, intens, intiem. Makers en toeschouwers hebben durf nodig om het vertrouwde los te laten en het nieuwe/onbekende te onderzoeken.

Meer over deze maker

Ben jij enthousiast, en wil je samen met Ruimtekoers maken?

Neem dan contact op met programmamaker Yosser

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers