André Kloer

André Kloer is 15 jaar werkzaam als freelance filmmaker waarbij storytelling een belangrijk aspect is. Het doel: een creatieve en persoonlijke film.

Liever de lucht in

André Kloer werkte als videojournalist voor o.a. het Financieel Dagblad. Als regisseur van documentaires legde hij de dromen van mensen vast in het poëtische ‘Liever de lucht in’, over zijn wijk in multicultureel Amsterdam-West, die op het Nederlands Film Festival in première ging. Zijn documentaire over Palestijnse arbeidsrechten in Israëlische nederzettingen, Seeds of Peace, werd genomineerd voor de Loep Award for Research Journalism. Met Holding Silence won hij in 2019 diverse awards, o.a. op het CinemAsia Filmfestival in Amsterdam. In zijn werk als videograaf en editor van bedrijfsvideo’s specialiseert hij zich in persoonlijke verhalen en identiteit.

Democratie

Voor André heeft het maken van documentaires te maken met democratisering. Degene die de camera heeft, verkrijgt daarmee de macht (terug) over hoe zijn of haar verhaal wordt verteld.

Wij zijn de Stad

Voor Ruimtekoers werkt André op dit moment, samen met Maaike Broos, aan het project Wij zijn de Stad. Waarin mavo 3-leerlingen van het Olympus College in Arnhem een filmdocu maken over zichzelf in relatie tot de ander.

Voor de klas

‘Ik vind empathie belangrijk tijdens het maken van documentaires. Door het een-op-een contact gaat het ervaren van empathie voor de mensen die ik mag filmen vrij gemakkelijk. Maar in een klas is er ook sprake van groepsdynamiek die zowel de leerling als mij, als hun coach, beïnvloedt. Dat maakt een mens-tot-mens connectie soms lastig. Maar niet onmogelijk. Ik denk dat dit het belangrijkste is wat ik ontdekt heb tijdens het lesgeven.’

Meer over deze maker

Ben jij enthousiast, en wil je samen met Ruimtekoers maken?

Neem dan contact op met programmamaker Yosser

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers