een icoon voor Cultuur- en erfgoedparticipatie

Cultuur- en erfgoedparticipatie

Iedereen moet mee kunnen doen met cultuur en erfgoed. Maar sommigen ervaren drempels. Wij ontwikkelen beleid voor cultuurparticipatie en erfgoedparticipatie, en realiseren projecten met en voor iedereen!

Cultuurparticipatie & erfgoedparticipatie:
Iedereen moet mee kunnen doen

Over de effecten van cultuurparticipatie en erfgoedparticipatie is veel bekend. Deelnemers ontwikkelen sociale en creatieve competenties zoals veerkracht, zelfvertrouwen en kunnen tijdens en na deelname beter hun behoeften delen. Daarom werken wij samen met organisaties die deelname aan en beleving van cultuur en erfgoed als een vanzelfsprekendheid zien.

Wat wij doen

We adviseren en ontwikkelen beleid voor inclusieve cultuur- en erfgoedparticipatie

Samen met cultuurmakers en cultuur- en erfgoedprofessionals ontwikkelen we beleid voor instellingen en overheden. We organiseren dialoogsessies, of halen ervaringen op via interviews en culturele interventies. Vervolgens adviseren we op basis van die opgehaalde inzichten en ideeën over het beleid, of ontwikkelen samen nieuw beleid met de opdrachtgever. Wat ons betreft staat daarbij centraal dat iedereen mee moet kunnen doen met kunst, cultuur en erfgoed.

We realiseren cultuur- en erfgoedparticipatie met unieke projecten

Samen met cultuurmakers, beleidsmakers en andere professionals ontwikkelen en realiseren we unieke en spannende cultuur- en erfgoedparticipatie projecten. Van muziekprojecten waarin jongeren en amateurmuzikanten elkaar ontmoeten tot het ambachtelijk weven van zonnecellen. Of het gezamenlijk vieren van immaterieel erfgoed zoals het nieuwjaarsfeest Norooz. Wij zorgen ervoor dat iedereen mee kan doen met cultuur en erfgoed. Wat ons betreft staan daarbij de behoeften van mensen, de cultuurmakers, altijd voorop

Cultuurparticipatie

Cultuurparticipatie is mensenwerk. Actieve deelname aan cultuur biedt mensen de mogelijkheden om vorm te geven aan hun identiteit, aan de manier waarop ze in de wereld staan en aan hun relatie met anderen.

Erfgoedparticipatie

Erfgoed is een breed en dynamisch begrip daarom zeggen wij: mensen maken erfgoed. Via erfgoedparticipatie raken mensen steeds meer bij hun erfgoed betrokken. Niet langer bepaalt de politiek of musea wat erfgoed is.

Wanneer bel je Ruimtekoers?

Wij adviseren over, en organiseren cultuur- en erfgoedparticipatie. Zin in een project dat nieuwe mensen bereikt en betrekt bij kunst- en cultuur? Neem dan eens contact op met projectleider Renée!

Renée Janssen

Renee@ruimtekoers.nl 06-33006071

Onze aanpak maakt het verschil

Vanaf het allereerste begin betrekken wij cultuurmakers bij het samen maken van cultuur en erfgoed. Daardoor treden de betrokkenen ook op als ambassadeur van het project en nodigen zij anderen weer uit. De presentatie is altijd openbaar en supertoegankelijk. Vervolgens motiveren we deelnemers betrokken te blijven bij hun eigen projecten. En samen met de opdrachtgever en andere partners maken we middelen zoals kennis en geld toegankelijk voor een langdurig vervolg.

 

Meer weten over onze werkwijze?

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Margot. Tot snel!

Bekijk wat we nog meer bieden

Met onze creatieve participatietools bereiken we de juiste mensen en raken zij langdurig betrokken bij vraagstukken en thema’s. Doe je mee?

Meer lezen

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers