Cultuur- en erfgoedparticipatie
Het organiseren van brede en inclusieve deelname aan cultuur en erfgoed is nog niet zo eenvoudig. Wij organiseren cultuur en erfgoed in én met de leefomgeving en betrekken zo diverse doelgroepen langdurig bij cultuur en erfgoed.

Vanaf het begin betrokken
Vanaf het allereerste begin betrekken wij mogelijke deelnemers bij het samen maken van cultuur en erfgoed. Door samen aan de slag te gaan, elkaars wensen en behoeften te horen en een plek te geven, maken we niet alleen met elkaar maar óók voor elkaar. De presentatie is altijd openbaar en supertoegankelijk voor iedereen en specifiek voor de eigen gemeenschap. Zo maken we cultuur en erfgoed en en voor elkaar.
Samen realiseren we toegankelijke deelname aan cultuur en erfgoed. Zo doet écht iedereen mee!
Positieve effecten door deelname in de leefomgeving
Over de effecten van cultuur- en erfgoedparticipatie is veel onderzoek gedaan. Zo ontwikkelen deelnemers sociale en creatieve competenties zoals veerkracht, zelfvertrouwen en kunnen zij tijdens en na deelname beter hun behoeften delen. Wij realiseren cultuur- en erfgoedparticipatie in de leefomgeving. Dat betekent dat in onze projecten altijd de mensen en hun behoefte om regie te nemen op hun eigen leven altijd voorop staat.

Cultuurparticipatie
Cultuurparticipatie is mensenwerk. Actieve deelname aan cultuur biedt mensen de mogelijkheden om vorm te geven aan hun identiteit, aan de manier waarop ze in de wereld staan en aan hun relatie met anderen.

Erfgoedparticipatie
Erfgoed is een breed en dynamisch begrip daarom zeggen wij: mensen maken erfgoed. Via erfgoedparticipatie raken mensen steeds meer bij hun erfgoed betrokken. Niet langer bepaalt de politiek of musea wat erfgoed is.
Wanneer bel je Ruimtekoers?
Wij zorgen voor langdurige cultuur- en erfgoedprojecten. Géén eenmalige acties of een project dat eindigt na één ronde. Maar concrete vervolgstappen die samen met de deelnemers worden gezet.
Bovendien bereiken we uiteenlopende doelgroepen die door het klassieke kunst- en cultuurprogramma zich niet voelen aangesproken. Nieuwsgierig? Neem dan eens contact op met projectleider Renée!
Renée Janssen
Renee@ruimtekoers.nl 06-49947864Van participatie naar duurzaam draagvlak
Wat ons betreft zou iedereen dus moeten meedoen! Deelname aan cultuur is nog geen vanzelfsprekendheid voor iedereen. De superdiverse Nederlandse bevolking ervaart drempels omdat de ‘gevestigde praktijk’ van erfgoed en cultuur niet past bij iedereen.
In onze projecten staan de deelnemers voorop. Wij bereiken mensen die nog niet eerder in aanraking kwamen met cultuur- en erfgoedprojecten omdat we precies weten wat er speelt in de leefomgeving van mensen via onze antropologische methoden.
Vervolgens motiveren we deelnemers betrokken te blijven bij hun eigen projecten in de leefomgeving. En samen met de opdrachtgever en andere partners maken we middelen zoals kennis en geld duurzaam toegankelijk. Zo empoweren wij doelgroepen om langdurig en zelfstandig actief te blijven bij cultuur en erfgoed.