een icoon voor Cultuur- en erfgoedparticipatie

Cultuur- en erfgoedparticipatie

Het organiseren van brede en inclusieve deelname aan cultuur en erfgoed is nog niet zo eenvoudig. Wij organiseren cultuur en erfgoed in én met de leefomgeving en betrekken zo diverse doelgroepen langdurig bij cultuur en erfgoed.

Vanaf het begin betrokken

Vanaf het allereerste begin betrekken wij mogelijke deelnemers bij het samen maken van cultuur en erfgoed. Door samen aan de slag te gaan, elkaars wensen en behoeften te horen en een plek te geven, maken we niet alleen met elkaar maar óók voor elkaar. De presentatie is altijd openbaar en supertoegankelijk voor iedereen en specifiek voor de eigen gemeenschap. Zo maken we cultuur en erfgoed en en voor elkaar.

Samen realiseren we toegankelijke deelname aan cultuur en erfgoed. Zo doet écht iedereen mee!

Positieve effecten door deelname in de leefomgeving

Over de effecten van cultuur- en erfgoedparticipatie is veel onderzoek gedaan. Zo ontwikkelen deelnemers sociale en creatieve competenties zoals veerkracht, zelfvertrouwen en kunnen zij tijdens en na deelname beter hun behoeften delen. Wij realiseren cultuur- en erfgoedparticipatie in de leefomgeving. Dat betekent dat in onze projecten altijd de mensen en hun behoefte om regie te nemen op hun eigen leven altijd voorop staat.

Cultuurparticipatie

Cultuurparticipatie is mensenwerk. Actieve deelname aan cultuur biedt mensen de mogelijkheden om vorm te geven aan hun identiteit, aan de manier waarop ze in de wereld staan en aan hun relatie met anderen.

Erfgoedparticipatie

Erfgoed is een breed en dynamisch begrip daarom zeggen wij: mensen maken erfgoed. Via erfgoedparticipatie raken mensen steeds meer bij hun erfgoed betrokken. Niet langer bepaalt de politiek of musea wat erfgoed is.

Wanneer bel je Ruimtekoers?

Wij zorgen voor langdurige cultuur- en erfgoedprojecten. Géén eenmalige acties of een project dat eindigt na één ronde. Maar concrete vervolgstappen die samen met de deelnemers worden gezet.

Bovendien bereiken we uiteenlopende doelgroepen die door het klassieke kunst- en cultuurprogramma zich niet voelen aangesproken. Nieuwsgierig? Neem dan eens contact op met projectleider Renée!

Renée Janssen

Renee@ruimtekoers.nl 06-49947864

Van participatie naar duurzaam draagvlak

Wat ons betreft zou iedereen dus moeten meedoen! Deelname aan cultuur is nog geen vanzelfsprekendheid voor iedereen. De superdiverse Nederlandse bevolking ervaart drempels omdat de ‘gevestigde praktijk’ van erfgoed en cultuur niet past bij iedereen.

In onze projecten staan de deelnemers voorop. Wij bereiken mensen die nog niet eerder in aanraking kwamen met cultuur- en erfgoedprojecten omdat we precies weten wat er speelt in de leefomgeving van mensen via onze antropologische methoden.

Vervolgens motiveren we deelnemers betrokken te blijven bij hun eigen projecten in de leefomgeving. En samen met de opdrachtgever en andere partners maken we middelen zoals kennis en geld duurzaam toegankelijk. Zo empoweren wij doelgroepen om langdurig en zelfstandig actief te blijven bij cultuur en erfgoed.

Meer weten over onze werkwijze?

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Margot. Tot snel!

Bekijk wat we nog meer bieden

Wij zijn creatieve denkers en doeners. Met onze creatieve blik en aanpak, zorgen wij tijdens workshops & inspiratiesessies voor verwondering bij de deelnemers. En die verwondering draagt bij aan het oplossen van vraagstukken tijdens de workshop, en heeft na de workshop of sessie een positief effect op de dagelijkse activiteiten.

Meer lezen

Het organiseren van brede en inclusieve deelname aan cultuur en erfgoed is nog niet zo eenvoudig. Wij organiseren cultuur en erfgoed in én met de leefomgeving en betrekken zo diverse doelgroepen langdurig bij cultuur en erfgoed.

Meer lezen

Het langdurige betrekken van doelgroepen bij vraagstukken in de leefomgeving is niet eenvoudig. Wij werken met co-creatie en participatie aan duurzaam draagvlak door de doelgroep te empoweren zélf aan de slag te gaan.

Meer lezen

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst in de leefomgeving. We reflecteren publiekelijk op onze projecten zodat iedereen kan bijdragen aan de volgende stap. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2022 Bureau Ruimtekoers