Co-creatie & participatie
Het langdurige betrekken van doelgroepen bij vraagstukken in de leefomgeving is niet eenvoudig. Wij werken met onze co-creatie en participatie aan duurzaam draagvlak. Dit zodat de doelgroep empowered is om zélf langdurig mee te doen.

Betrokken vanaf het begin, wij weten precies wat er speelt in de leefomgeving
Vanaf het begin betrekken wij inwoners, ondernemers en opdrachtgevers gelijkwaardig bij een ontwerpproces. Door samen aan de slag te gaan, elkaars wensen en behoeften te horen en een plek te geven, maken we niet alleen met elkaar maar óók voor elkaar.
Wij weten precies wat er speelt in de leefomgeving. Met antropologische methoden brengen we dromen en strubbelingen van betrokkenen in kaart en enthousiasmeren we hen om mee te doen. Zo hebben zij een volwaardige stem in het vervolg.
Via een participatieve communicatiecampagne breiden we de groep uit en maken zij zelf een verhaal dat aan de basis ligt van het vraagstuk én de mogelijke oplossing. Wij zorgen met deze co-creatie voor een toegankelijk ontwerpproces voor alle perspectieven.
Samen realiseren we duurzaam draagvlak van betrokkenen bij beleidsoplossingen in de leefomgeving. Aan de slag!
Met kunstenaars en ontwerpers
Samen met een kunstenaar of ontwerper, extern betrokkene of vanuit de doelgroep zelf, geven we het verhaal vorm. Op basis van de gevonden wensen dagen we betrokkenen uit om een toekomst te verbeelden als antwoord op het vraagstuk. De maker bedenkt, ontwerpt, maakt en presenteert het tastbare toekomstbeeld samen met de betrokkenen als een gemeenschapskunstproject. Van een sheet met geeltjes, tot een theatervoorstelling!

Wij ontwikkelen interactie
Uitwisseling is de basis van co-creatie en participatie. Die organiseren wij op een laagdrempelige wijze, maar naar mate de betrokkenheid wel steeds dieper. Zo zijn we in de publieke ruimte te vinden met workshops en straatacties, maar komen we ook samen in lokale buurtcentra én zitten we aan tafel met ontwerpers en makers van beleid.
Samen met betrokkenen
Voor iedere ontmoeting ontwikkelen wij de juiste interactie. Maar, het kan nog beter, we doen dit ook samen mét de doelgroep! Zo nemen zij gelijk regie over het project en het proces!

Wanneer bel je Ruimtekoers?
Wij zorgen ervoor dat inwoners écht langdurig betrokken blijven bij projecten in de leefomgeving. Na onze projecten zetten zij zelf nieuwe initiatieven op.
Tegelijkertijd krijgen we met onze aanpak alle partijen, belangen en neuzen dezelfde kant op. Naar een gedeeld en collectief eindresultaat. Nieuwsgierig? Neem dan eens contact op met Yosser.
Yosser Dekker
yosser@ruimtekoers.nl 06-49947864Het resultaat:
Van co-creatie naar duurzaam draagvlak
Via de co-creatie en participatie motiveren we deelnemers betrokken te blijven bij hun eigen oplossingen in de leefomgeving. Samen met de opdrachtgever en andere partners maken we middelen zoals kennis en geld duurzaam toegankelijk. Zo empoweren wij doelgroepen om langdurig en zelfstandig actief te blijven.
Met deze aanpak werk je aan duurzaam draagvlak. Dat betrokkenen langdurig betrokken zijn bij jouw beleidsoplossing en er zelfstandig nieuwe initiatieven op of mee ontplooien. Bovendien leidt dit tot een breed gedeeld enthousiasme van alle betrokkenen: van opdrachtgevers tot inwoners en van kunstenaars tot de krant. Let’s go!