een icoon voor Co-creatie & participatie

Co-creatie & participatie

Het langdurige betrekken van doelgroepen bij vraagstukken in de leefomgeving is niet eenvoudig. Wij werken met onze co-creatie en participatie aan duurzaam draagvlak. Dit zodat de doelgroep empowered is om zélf langdurig mee te doen.

Betrokken vanaf het begin, wij weten precies wat er speelt in de leefomgeving

Vanaf het begin betrekken wij inwoners, ondernemers en opdrachtgevers gelijkwaardig bij een ontwerpproces. Door samen aan de slag te gaan, elkaars wensen en behoeften te horen en een plek te geven, maken we niet alleen met elkaar maar óók voor elkaar.

Wij weten precies wat er speelt in de leefomgeving. Met antropologische methoden brengen we dromen en  strubbelingen van betrokkenen in kaart en enthousiasmeren we hen om mee te doen. Zo hebben zij een volwaardige stem in het vervolg.

Via een participatieve communicatiecampagne breiden we de groep uit en maken zij zelf een verhaal dat aan de basis ligt van het vraagstuk én de mogelijke oplossing. Wij zorgen met deze co-creatie voor een toegankelijk ontwerpproces voor alle perspectieven.

Samen realiseren we duurzaam draagvlak van betrokkenen bij beleidsoplossingen in de leefomgeving. Aan de slag!

Met kunstenaars en ontwerpers

Samen met een kunstenaar of ontwerper, extern betrokkene of vanuit de doelgroep zelf, geven we het verhaal vorm. Op basis van de gevonden wensen dagen we betrokkenen uit om een toekomst te verbeelden als antwoord op het vraagstuk. De maker bedenkt, ontwerpt, maakt en presenteert het tastbare toekomstbeeld samen met de betrokkenen als een gemeenschapskunstproject. Van een sheet met geeltjes, tot een theatervoorstelling!

Wij ontwikkelen interactie

Uitwisseling is de basis van co-creatie en participatie. Die organiseren wij op een laagdrempelige wijze, maar naar mate de betrokkenheid wel steeds dieper. Zo zijn we in de publieke ruimte te vinden met workshops en straatacties, maar komen we ook samen in lokale buurtcentra én zitten we aan tafel met ontwerpers en makers van beleid.

Samen met betrokkenen

Voor iedere ontmoeting ontwikkelen wij de juiste interactie. Maar, het kan nog beter, we doen dit ook samen mét de doelgroep! Zo nemen zij gelijk regie over het project en het proces!

Wanneer bel je Ruimtekoers?

Wij zorgen ervoor dat inwoners écht langdurig betrokken blijven bij projecten in de leefomgeving. Na onze projecten zetten zij zelf nieuwe initiatieven op.

Tegelijkertijd krijgen we met onze aanpak alle partijen, belangen en neuzen dezelfde kant op. Naar een gedeeld en collectief eindresultaat. Nieuwsgierig? Neem dan eens contact op met Yosser.

Yosser Dekker

yosser@ruimtekoers.nl 06-49947864

Het resultaat:
Van co-creatie naar duurzaam draagvlak

Via de co-creatie en participatie motiveren we deelnemers betrokken te blijven bij hun eigen oplossingen in de leefomgeving. Samen met de opdrachtgever en andere partners maken we middelen zoals kennis en geld duurzaam toegankelijk. Zo empoweren wij doelgroepen om langdurig en zelfstandig actief te blijven.

Met deze aanpak werk je aan duurzaam draagvlak. Dat betrokkenen langdurig betrokken zijn bij jouw beleidsoplossing en er zelfstandig nieuwe initiatieven op of mee ontplooien. Bovendien leidt dit tot een breed gedeeld enthousiasme van alle betrokkenen: van opdrachtgevers tot inwoners en van kunstenaars tot de krant. Let’s go!

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Margot. Tot snel!

Bekijk wat we nog meer bieden

Wij zijn creatieve denkers en doeners. Met onze creatieve blik en aanpak, zorgen wij tijdens workshops & inspiratiesessies voor verwondering bij de deelnemers. En die verwondering draagt bij aan het oplossen van vraagstukken tijdens de workshop, en heeft na de workshop of sessie een positief effect op de dagelijkse activiteiten.

Meer lezen

Het organiseren van brede en inclusieve deelname aan cultuur en erfgoed is nog niet zo eenvoudig. Wij organiseren cultuur en erfgoed in én met de leefomgeving en betrekken zo diverse doelgroepen langdurig bij cultuur en erfgoed.

Meer lezen

Het langdurige betrekken van doelgroepen bij vraagstukken in de leefomgeving is niet eenvoudig. Wij werken met co-creatie en participatie aan duurzaam draagvlak door de doelgroep te empoweren zélf aan de slag te gaan.

Meer lezen

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst in de leefomgeving. We reflecteren publiekelijk op onze projecten zodat iedereen kan bijdragen aan de volgende stap. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2022 Bureau Ruimtekoers