Hoe inwoners enthousiast raken over hun groene leefomgeving


Gemeenten verwachten steeds vaker dat inwoners hun steentje bijdragen in het onderhouden van de groene ruimte. Alleen is het vaak hetzelfde selecte groepje die de tuinhandschoen oppakt. Hoe worden meer inwoners enthousiast om aan de slag te gaan met hun groene leefomgeving?


Onze aanpak:
Bermthee uit je eigen wijk!

Inwoners van Arnhem-Zuid maken samen met De Onkruidenier een eigen hyperlokale thee: Malburgse Bermthee.

Samen op expeditie door de eigen wijk

Door samen op expeditie door de wijk te gaan ontdekken zij hoe verschillende wilde planten goed zijn voor de huid, lever of bloedbaan en verkennen zij toepassingen van wilde planten bij het bereiden van salade, spijs, koffie en limonades. Aan het begin en einde van de fietstocht vindt er een collectieve kennisdeling plaats door samen de thee te bereiden in de fysieke Werkplaats de Paardenbloem in de publieke ruimte van de stad.


De waarde van workshops in je eigen wijk

De wereld van planten is zo rijk, dat het je soms kan duizelen. Toch is die wereld hét vertrekpunt om inwoners die zich eerder nog niet uitgenodigd voelden bij groenparticipatie projecten uit te nodigen en te enthousiasmeren. Door het samen maken van bermthee wordt die wereld ineens tastbaar: producten die je zelf maakt en kunst nuttigen.

Resultaat

Deelnemers delen dat na de workshop zij op een andere manier kijken naar hun eigen leefomgeving en wijk. En dat zij zich uitgenodigd voelen nu zelf aan de slag te gaan. Het geheim is de open inspiratie van het programma, dat onderdeel is van Werkplaats de Paardenbloem. Bovendien geven de workshops interessant inzichten in de behoeften van inwoners en andere stakeholders voor het ontplooien van hun eigen initiatief of het leveren van een bijdrage in en met de groene openbare ruimte.


Fotoverslag

Ik wil ook een workshop bermthee maken in mijn wijk, neem contact met me op!

Ontdek meer

Onderstaande berichten zijn gerelateerd aan de thema's en De sociale waarde van groene ruimte.