Hoe inwoners eenvoudig worden betrokken

Het toekomstige Olympuskwartier in Arnhem wacht al jaren op ontwikkeling. Gemeente Arnhem heeft belanghebbenden uit de regio geraadpleegd. Wat vinden de omwonenden eigenlijk? En hoe raken zij enthousiast om als burgerpanel betrokken te zijn?

Inwoners werken mee aan het ontwikkelkader

Uitnodigend programma

Met een publieke methode weet het team van Bureau Ruimtekoers inwoners laagdrempelig te raadplegen en tegelijkertijd te informeren over de toekomstige plannen. Vanuit het concept-ontwikkelkader thema’s en vragen geformuleerd die als basis dienen van het participatieproject.

Theatrale presentatie

Deze vragen vormen de basis van ‘De Grote Was Dit Maar Een … Show’: een theatrale presentatie op de locatie waarbij voorbijgangers en bezoekers van het gebied ideeΓ«n ontwikkelen voor het gebied. Ieder uur was er een presentatie van de tussenstand van de suggesties waarbij deze werd besproken met de aanwezigen


In drie stappen voorbij de traditionele vragenlijst

Omwonenden werden geΓ«nthousiasmeerd om met antwoordkaarten ideeΓ«n te vormen over de thema’s. Bij interesse in het project werden zij gevraagd een verdere vragenlijst in te vullen. Mocht er nog energie zijn, dan was er ruimte voor een interview. Met deze opzet gaat het team van Bureau Ruimtekoers voorbij de traditionele vragenlijst.


Resultaat en vervolg

Zeven inwoners werken mee

Het team van Bureau Ruimtekoers vat de uitkomsten samen en deelt deze met het ontwikkelteam van gemeente Arnhem. Dit document vormt de basis van de bewonersparticipatie die plaatsvindt wanneer de ontwikkeling start. Bovendien geven de uitkomsten nieuwe inzichten bij het vaststellen van het ontwikkelkader die voorbij gaan aan traditionele onderzoeken. Een half jaar na deze actie vond er een raadpleging plaats in de Arnhemse gemeenteraad. Van de acht insprekers waren er zeven enthousiasmeert via ‘De Grote Was Dit Maar Een … Show’.

Ik wil ook inwoners betrekken!

Neem contact met me op:

Ontdek meer

Onderstaande berichten zijn gerelateerd aan de thema's en Democratie van de leefomgeving.