Hoe samen koken en eten aan de basis ligt van participatie in de wijk


Buren uit Malburgen delen, koken, proeven en eten samen elkaars lievelingsgerechten die symbool staan voor persoonlijke intieme verhalen. Zo is Ik Kook Mijn Verhaal een voedingsbodem voor gedeelde tijd en een aanleiding tot gesprek. Behoeften die deelnemers hebben voor de eigen wijk en leefomgeving bespreekbaar en inzichtelijk, Ik Kook Mijn Verhaal is een welkom alternatief voor de klassieke inloopavond.


Aanpak: lievelingsgerechten delen met #ikkookmijnverhaal

Chef-kok Allon Cheng van Stichting Vitanos en programmamakers van Bureau Ruimtekoers riepen wijkbewoners op om hun favoriete recepten en de verhalen daarachter te delen via Facebook en Instagram. Met de hashtag #ikkookmijnverhaal werden de favoriete gerechten en verhalen van Arnhemmers gebundeld en zichtbaar gemaakt via de Ruimtekoers website en haar sociale mediakanalen. Daarnaast leverde deze actie meteen enthousiaste inwoners op die weer anderen wisten te mobiliseren deel te nemen.

Ik wil ook lievelingsgerechten als basis van participatie, neem contact met me op!


Een openbare keuken in de publieke ruimte

Tijdens bijzondere workshops onder leiding van Allon Cheng werkten de gastkoks hun recepten uit en vertelden zij meer over de betekenis die deze recepten voor hen hebben. Vervolgens was het aan hen de taak om de fijne kneepjes van het gerecht over te brengen aan andere inwoners van de wijk. Door samen het gerecht te bereiden in interactieve workshops. Door samen te kijken naar hoe het gerecht is opgebouwd leerden de deelnemers de persoon achter het gerecht kennen en leerden zij over de cultuur die achter het gerecht schuilgaat. Na de workshop werd het gerecht in grotere volumes klaargemaakt en verpakt in afhaalboxen, inclusief het recept en bijhorend verhaal en voor verkoop aangeboden aan opnieuw andere inwoners van de wijk. Zo vinden de persoonlijke verhalen van de koks hun weg bij de consument aan tafel. Dit alles vindt plaats in een zichtbare, openbare en toegankelijke ruimte in het hart van de wijk Malburgen. Eten is zo, op meerdere manieren, een manier om mensen te verbinden.


Inzichten voor participatie in de woonwijk

Met het project doen we onderzoek naar hoe inwoners op een gelijkwaardige wijze worden betrokken bij maatschappelijke vraagstukken in de eigen leefomgeving zoals eenzaamheid, energietransitie en gezondheid. Steeds vaker dienen maatschappelijke vraagstukken in de woonwijk te worden aangepakt en opgelost. Alleen de inwoners lijken helemaal geen rol van betekenis te spelen bij het vinden van oplossingen.

Ontmoetingen en inhoudelijke kennisdeling tussen hen en beleidsmakers om tot de hoognodige veranderingen en oplossingen te komen komt steeds minder vaak voor. Enerzijds blijkt dat slechts een select groepje inwoners meedoet met β€˜burgerparticipatie’ en dat er vaker wordt β€˜gezonden’ dan geluisterd waardoor participatie gezien wordt als een moeizame, tijdrovende bezigheid. Anderzijds moet dit β€œdiscours” snel ontdaan worden van het β€œvocabulaire”. Want in deze onbegrijpelijke taal kan ΓΌberhaupt nooit iedereen meedoen met de oplossing.


4 x uitkomsten Ik Kook Mijn Verhaal

Het team van Bureau Ruimtekoers doet onderzoek naar nieuwe methoden om vormen van betrokkenheid en participatie te ontwikkelen waarbij wΓ©l iedereen mee kan doen. Het samen koken en eten lijkt daarbij een opvallende en vernieuwende aanpak te zijn die werkt. Tijdens Ik Kook Mijn Verhaal ontstaan er duurzame relaties en vinden er honderden ontmoetingen plaats. 

 1. Betekenisvolle relaties en waardevolle uitwisselingen tussen deelnemers en wijkbewoners
  Het project heeft geleid tot langdurige relaties tussen deelnemers en wijkbewoners. De relaties worden gelegd door mensen met diverse culturele achtergronden die bij elkaar komen door een gemeenschappelijke interesse in eten en koken en de behoefte om verbindingen aan te gaan.
 2. Gedeelde betrokkenheid bij vraagstukken en thema’s
  Tijdens de workshops kwamen de latente behoeften van zowel makers als deelnemers aan de oppervlakte. Die behoeften zijn de voedingsbodem voor betrokkenheid bij mogelijke oplossingen.
 3. Vier dagen, vijf koks, honderden culturele ontmoetingen
  De persoonlijke verhalen van de koks bleven niet binnen de muren van de workshopruimte. Zo werd het gerecht van die dag na de workshop in grote volumes klaargemaakt en verkocht in maaltijdboxen. Met daarbij het verhaal en recept, gedrukt op een a5 flyer. Gedurende het festival werden er meer dan achthonderd maaltijdboxen verkocht en maakten dus achthonderd mensen kennis met een buurtbewoner.
 4. Distributie van kennis en betekenisvolle sociale waarden
  Enthousiaste deelnemers gaven aan veel geleerd te hebben op het gebied van praktische keukentechnieken, vegetarische bewustwording en multiculturele openheid. En ze tonen zich bereid hun ervaringen te delen.

Ontdek meer

Onderstaande berichten zijn gerelateerd aan de thema's en Een inclusieve wijkaanpak.