Wij zijn Bureau Ruimtekoers

Wij zijn Bureau Ruimtekoers. Het bureau voor social design, en participatie in de leefomgeving. Wij zorgen ervoor dat inwoners, kunstenaars en beleidsmakers gelijkwaardig en langdurig maatschappelijke uitdagingen oplossen. Doe je mee?

Wij werken aan inclusieve steden, buurten en wijken vanuit social design en participatie

Participatie, of meedoen, is een voorwaarde voor een inclusieve samenleving. Maar niet alle vormen van participatie zijn toegankelijk. Met kunstenaars en ontwerpers ontwikkelen we social design projecten rondom maatschappelijke uitdagingen in het culturele, sociale en ruimtelijke domein. Daar nodigen we beleidsmakers, inwoners en vele anderen bij uit. Met onze participatieve ontwerpmethoden gaan we met hen de vraagstukken aan. Dat noemen we social design, niet vóór de doelgroep werken maar mét. Met als resultaat dat mensen die eerst niet betrokken waren, nu langdurig betrokken willen zijn.

Wij vernieuwen participatie met ontwerpers en kunstenaars

Want kunst en de kunstenaar creëren een ruimte waarin door middel van collectieve verbeelding inclusieve toekomsten worden ontwikkeld, gevormd en gepresenteerd. Een ruimte waarin ontmoetingen tussen uiteenlopende mensen en ideeën ervoor zorgt dat alle perspectieven op de toekomst gelijkwaardig een plek krijgen.

Wij geloven dat kunst die ruimte maakt voor collectieve verbeeldingskracht en gelijkwaardige ontmoetingen heel hard nodig is om uiteenlopende mensen te betrekken en het meedoen van iedereen te vergroten. Met kunst, cultuur en ontwerp voorop weten we bestaande participatieprocessen te vernieuwen, verdiepen en daarmee te vereenvoudigen. Dus hee, doe je mee?

Wij zijn Bureau Ruimtekoers, wil jij dat ook?

Met een klein kernteam van programmamakers, adviseurs, onderzoekers, projectleiders, communicatieprofessionals, producenten organiseren we onze projecten. We werken samen met kunstenaars, ontwerpers en vele anderen om de projecten te realiseren. We zijn altijd op zoek naar professionals die net zoals wij hard willen werken om samen met uiteenlopende doelgroepen de wereld een beetje mooier te maken. Voel je vooral vrij om eens een open sollicitatie in te sturen via margot@ruimtekoers.nl.

Wil je ook de wereld mooier maken?

Onze programma’s en projecten

Vanuit maatschappelijke thema’s: zoals de energietransitie, klimaat en biodiversiteit, segregatie en kansen(on)gelijkheid en inclusieve stadsontwikkeling ontwikkelen we projecten en programma’s. Met impact in de leefomgeving én de culturele sector.

Social design in opdracht

In opdracht van overheden, culturele instellingen en bijvoorbeeld woningbouwcoöperaties werken we aan participatie in het culturele, sociale en ruimtelijke domein. We adviseren, organiseren, en inspireren met onze vernieuwende participatievormen vanuit kunst, cultuur en ontwerp. We bieden diensten aan als creatieve participatie, participatieve communicatie en social design.

Projecten vanuit eigen initiatief

Als culturele instelling ontwikkelen we samen met – en vanuit behoeften van – met makers, deelnemers en andere partners jaarlijks participatieve kunstprogramma’s. Dat doen we voornamelijk in Arnhem en omgeving. In onze Akademie reflecteren we op onze aanpak met lezingen en publicaties. We ontwikkelen zo diensten als cultuur- en erfgoedparticipatie en cultuureducatie.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij werken met makers

Wij geloven in de kracht van de verbeelding die makers tot stand brengen bij maatschappelijke vraagstukken. Wij dagen onze makers uit om in een participatieve context aan slag te gaan en begeleiden hen om tussen en mét inwoners en beleidsmakers  tastbare toekomstbeelden te maken en presenteren. Ben jij maker en wil je samen aan de slag? Graag! Heb je een ge-wel-dig idee en/of zie je ergens kansen? Neem contact met ons op!

“Samen met Ruimtekoers onderzoeken we thema’s die mij aan het hart liggen. Zoals de gentrificatie van wijken én de netwerken die inwoners ondanks alle veranderingen toch weten te vormen en behouden. Het voelt goed om als één team daarmee aan de slag te mogen!”

Richard Kofi

Wil jij samen met ons maken?

Steun Ruimtekoers met haar maatschappelijke missie

Vanuit de straten, scholen en wijkcentra bouwen we aan een beweging die oprecht werk maakt van een gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving. Dat kunnen we niet alleen. We hebben jouw hulp nodig. Wordt vriend van Ruimtekoers voor slechts 100,00 euro per jaar, belastingvrij.

Steun Ruimtekoers en word vriend!

Deze partners steunen Bureau Ruimtekoers in 2023

Samenwerken we aan leefbare steden, wijken en buurten en een nieuw perspectief voor de kunstenaar.

Ontdek alle partners

Over Bureau Ruimtekoers & Stichting Ruimtekoers

Bureau Ruimtekoers is een merk van Stichting Ruimtekoers. Vanaf 2017 koos de stichting ervoor om één grote activiteit per jaar te ontplooien waarin de doelstelling van de stichting het meest uitgewerkt kan worden; Ruimtekoers Festival. Ruimtekoers Festival was een paraplu voor diverse projecten.

Tijdens de coronapandemie is de keuze gemaakt afscheid te nemen van het festival als overkoepelend concept, maar de projecten te blijven organiseren. Daarvoor is een nieuw concept ontwikkelt: Bureau Ruimtekoers. Bureau Ruimtekoers is een platform voor gemeenschapskunst en participatief ontwerp in de leefomgeving. Bureau Ruimtekoers betrekt inwoners en beleidsmakers bij maatschappelijke uitdagingen via kunst en cultuur activiteiten. De projecten vinden het gehele jaar plaats. De Stichting heeft de status van een culturele ANBI.

Meer weten over onze ANBI status?

Onze diensten

Met onze creatieve participatietools bereiken we de juiste mensen en raken zij langdurig betrokken bij vraagstukken en thema’s. Doe je mee?

Meer lezen

Wil je ons team versterken?

Neem contact met ons op!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2023 Bureau Ruimtekoers