Wij werken aan inclusieve steden, buurten en wijken
Met inwoners, kunstenaars, ontwerpers, beleidsmakers en vele anderen ontwikkelt Bureau Ruimtekoers tastbare en collectieve artistieke toekomstbeelden als antwoorden op maatschappelijke vragen.
Wij vernieuwen participatie met social design
Participatie, of meedoen, is een voorwaarde voor een inclusieve samenleving. Maar niet alle vormen van participatie zijn toegankelijk. Met kunstenaars en ontwerpers ontwikkelen wij participatieve kunst- en ontwerpprojecten rondom maatschappelijke uitdagingen in het culturele, sociale en ruimtelijke domein. Met onze participatieve ontwerpmethoden gaan we de vraagstukken aan. Dat noemen we social design en participatief ontwerp. Met als resultaat dat mensen die eerst niet betrokken waren, nu langdurig betrokken willen zijn.

Wij werken met social design, participatief ontwerp en gemeenschapskunst
Want kunst en de kunstenaar creëren een ruimte waarin door middel van collectieve verbeelding inclusieve toekomsten worden ontwikkeld, gevormd en gepresenteerd. Een ruimte waarin ontmoetingen tussen uiteenlopende mensen en ideeën ervoor zorgt dat alle perspectieven op de toekomst gelijkwaardig een plek krijgen.
Duurzaam draagvlak en inclusieve participatie vanuit verbeelding
Wij geloven dat kunst die ruimte maakt voor collectieve verbeeldingskracht en gelijkwaardige ontmoetingen heel hard nodig is om uiteenlopende mensen te betrekken en het meedoen van iedereen te vergroten. Met kunst, cultuur en ontwerp voorop weten we bestaande participatieprocessen te vernieuwen, verdiepen en daarmee te vereenvoudigen. Dus hee, doe je mee?

Wij zijn Bureau Ruimtekoers
Samen met deze professionals werken we aan creatieve participatie en social design.

Sanne Karssenberg

Renée Janssen

Pim Gerritsen

Lisette Wiegers

Yosser Dekker

Sari Bouwmeester

Margot Wolters
Het kernteam werkt innig samen met een grote groep enthousiastelingen …
Dikke dankjewel aan: Annelie Boere, Brechtje Cazemir, Cecile Bok, Floortje Dekkers, Jorine Roelofs, Kasper van Moll, Lanna Durakovic, Layla Van der Heide, Marloes Verhoeven, Puck Wijdeveld, Robin Atema, Rozanne van Beusekom, Sarah Doorduin en vele vele anderen!
Wil je ook de wereld mooier maken?
Onze programma’s en projecten
Binnen vier maatschappelijke thema’s: de energietransitie, klimaat en biodiversiteit, segregatie en kansen(on)gelijkheid en inclusieve stadsontwikkeling ontwikkelen we projecten en programma’s. Met impact in de leefomgeving én de culturele sector.
Bekijk onze vier thema's

Social design in opdracht
In opdracht van overheden, culturele instellingen en bijvoorbeeld woningbouwcoöperaties werken we aan participatie in het culturele, sociale en ruimtelijke domein. We adviseren, organiseren, en inspireren met onze vernieuwende participatievormen vanuit kunst, cultuur en ontwerp. We bieden diensten aan als creatieve participatie, participatieve communicatie en social design.

Projecten vanuit eigen initiatief
Als culturele instelling ontwikkelen we samen met – en vanuit behoeften van – met makers, deelnemers en andere partners jaarlijks participatieve kunstprogramma’s. Dat doen we voornamelijk in Arnhem en omgeving. In onze Akademie reflecteren we op onze aanpak met lezingen en publicaties. We ontwikkelen zo diensten als cultuur- en erfgoedparticipatie en cultuureducatie.
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?
Wij werken met makers
Wij geloven in de kracht van de verbeelding die makers tot stand brengen bij maatschappelijke vraagstukken. Wij dagen onze makers uit om in een participatieve context aan slag te gaan en begeleiden hen om tussen en mét inwoners en beleidsmakers tastbare toekomstbeelden te maken en presenteren. Ben jij maker en wil je samen aan de slag? Graag! Heb je een ge-wel-dig idee en/of zie je ergens kansen? Neem contact met ons op!
“Samen met Ruimtekoers onderzoeken we thema’s die mij aan het hart liggen. Zoals de gentrificatie van wijken én de netwerken die inwoners ondanks alle veranderingen toch weten te vormen en behouden. Het voelt goed om als één team daarmee aan de slag te mogen!”
Richard Kofi
Wil jij samen met ons maken?

Steun Ruimtekoers met haar maatschappelijke missie
Vanuit de straten, scholen en wijkcentra bouwen we aan een beweging die oprecht werk maakt van een gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving. Dat kunnen we niet alleen. We hebben jouw hulp nodig. Wordt vriend van Ruimtekoers voor slechts 100,00 euro per jaar, belastingvrij.
Steun Ruimtekoers en word vriend!
Deze partners steunen Bureau Ruimtekoers in 2022
Samenwerken we aan leefbare steden, wijken en buurten en een nieuw perspectief voor de kunstenaar.

Ontdek alle partners

Over Bureau Ruimtekoers & Stichting Ruimtekoers
Bureau Ruimtekoers is een merk van Stichting Ruimtekoers. Vanaf 2017 koos de stichting ervoor om één grote activiteit per jaar te ontplooien waarin de doelstelling van de stichting het meest uitgewerkt kan worden; Ruimtekoers Festival. Ruimtekoers Festival was een paraplu voor diverse projecten.
Tijdens de coronapandemie is de keuze gemaakt afscheid te nemen van het festival als overkoepelend concept, maar de projecten te blijven organiseren. Daarvoor is een nieuw concept ontwikkelt: Bureau Ruimtekoers. Bureau Ruimtekoers is een platform voor gemeenschapskunst en participatief ontwerp in de leefomgeving. Bureau Ruimtekoers betrekt inwoners en beleidsmakers bij maatschappelijke uitdagingen via kunst en cultuur activiteiten. De projecten vinden het gehele jaar plaats. De Stichting heeft de status van een culturele ANBI.