Wij zijn Bureau Ruimtekoers

Wij zijn Bureau Ruimtekoers. Het bureau voor social design, participatief ontwerp en gemeenschapskunst in de leefomgeving. Wij realiseren langdurige participatie van inwoners, kunstenaars en beleidsmakers bij maatschappelijke vraagstukken. Doe je mee?

Wij werken aan inclusieve steden, buurten en wijken

Met inwoners, kunstenaars, ontwerpers, beleidsmakers en vele anderen ontwikkelt Bureau Ruimtekoers tastbare en  collectieve artistieke toekomstbeelden als antwoorden op maatschappelijke vragen.

Wij vernieuwen participatie met social design

Participatie, of meedoen, is een voorwaarde voor een inclusieve samenleving. Maar niet alle vormen van participatie zijn toegankelijk. Met kunstenaars en ontwerpers ontwikkelen wij participatieve kunst- en ontwerpprojecten rondom maatschappelijke uitdagingen in het culturele, sociale en ruimtelijke domein. Met onze participatieve ontwerpmethoden gaan we de vraagstukken aan. Dat noemen we social design en participatief ontwerp. Met als resultaat dat mensen die eerst niet betrokken waren, nu langdurig betrokken willen zijn.

Wij werken met social design, participatief ontwerp en gemeenschapskunst

Want kunst en de kunstenaar creëren een ruimte waarin door middel van collectieve verbeelding inclusieve toekomsten worden ontwikkeld, gevormd en gepresenteerd. Een ruimte waarin ontmoetingen tussen uiteenlopende mensen en ideeën ervoor zorgt dat alle perspectieven op de toekomst gelijkwaardig een plek krijgen.

Duurzaam draagvlak en inclusieve participatie vanuit verbeelding

Wij geloven dat kunst die ruimte maakt voor collectieve verbeeldingskracht en gelijkwaardige ontmoetingen heel hard nodig is om uiteenlopende mensen te betrekken en het meedoen van iedereen te vergroten. Met kunst, cultuur en ontwerp voorop weten we bestaande participatieprocessen te vernieuwen, verdiepen en daarmee te vereenvoudigen. Dus hee, doe je mee?

Wij zijn Bureau Ruimtekoers

Samen met deze professionals werken we aan creatieve participatie en social design.

Een portret van Sanne Karssenberg

Sanne Karssenberg

Projectleider Akademie

Een portret van Renée Janssen

Renée Janssen

Programmamaker & projectleider

Een portret van Pim Gerritsen

Pim Gerritsen

Programmamaker & projectleider

Een portret van Lisette Wiegers

Lisette Wiegers

Projectmarketeer

Een portret van Yosser Dekker

Yosser Dekker

Oprichter, creatief directeur & programmamaker

Een portret van Sari Bouwmeester

Sari Bouwmeester

Onderzoeker

Een portret van Margot Wolters

Margot Wolters

Marketing Coordinator

Het kernteam werkt innig samen met een grote groep enthousiastelingen …

Dikke dankjewel aan: Annelie Boere, Brechtje Cazemir, Cecile Bok, Floortje Dekkers, Jorine Roelofs, Kasper van Moll, Lanna Durakovic, Layla Van der Heide, Marloes Verhoeven, Puck Wijdeveld, Robin Atema, Rozanne van Beusekom, Sarah Doorduin en vele vele anderen!

Wil je ook de wereld mooier maken?

Onze programma’s en projecten

Binnen vier maatschappelijke thema’s: de energietransitie, klimaat en biodiversiteit, segregatie en kansen(on)gelijkheid en inclusieve stadsontwikkeling ontwikkelen we projecten en programma’s. Met impact in de leefomgeving én de culturele sector.

Bekijk onze vier thema's

Social design in opdracht

In opdracht van overheden, culturele instellingen en bijvoorbeeld woningbouwcoöperaties werken we aan participatie in het culturele, sociale en ruimtelijke domein. We adviseren, organiseren, en inspireren met onze vernieuwende participatievormen vanuit kunst, cultuur en ontwerp. We bieden diensten aan als creatieve participatie, participatieve communicatie en social design.

Projecten vanuit eigen initiatief

Als culturele instelling ontwikkelen we samen met – en vanuit behoeften van – met makers, deelnemers en andere partners jaarlijks participatieve kunstprogramma’s. Dat doen we voornamelijk in Arnhem en omgeving. In onze Akademie reflecteren we op onze aanpak met lezingen en publicaties. We ontwikkelen zo diensten als cultuur- en erfgoedparticipatie en cultuureducatie.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij werken met makers

Wij geloven in de kracht van de verbeelding die makers tot stand brengen bij maatschappelijke vraagstukken. Wij dagen onze makers uit om in een participatieve context aan slag te gaan en begeleiden hen om tussen en mét inwoners en beleidsmakers  tastbare toekomstbeelden te maken en presenteren. Ben jij maker en wil je samen aan de slag? Graag! Heb je een ge-wel-dig idee en/of zie je ergens kansen? Neem contact met ons op!

“Samen met Ruimtekoers onderzoeken we thema’s die mij aan het hart liggen. Zoals de gentrificatie van wijken én de netwerken die inwoners ondanks alle veranderingen toch weten te vormen en behouden. Het voelt goed om als één team daarmee aan de slag te mogen!”

Richard Kofi

Wil jij samen met ons maken?

Steun Ruimtekoers met haar maatschappelijke missie

Vanuit de straten, scholen en wijkcentra bouwen we aan een beweging die oprecht werk maakt van een gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving. Dat kunnen we niet alleen. We hebben jouw hulp nodig. Wordt vriend van Ruimtekoers voor slechts 100,00 euro per jaar, belastingvrij.

Steun Ruimtekoers en word vriend!

Deze partners steunen Bureau Ruimtekoers in 2022

Samenwerken we aan leefbare steden, wijken en buurten en een nieuw perspectief voor de kunstenaar.

Ontdek alle partners

Over Bureau Ruimtekoers & Stichting Ruimtekoers

Bureau Ruimtekoers is een merk van Stichting Ruimtekoers. Vanaf 2017 koos de stichting ervoor om één grote activiteit per jaar te ontplooien waarin de doelstelling van de stichting het meest uitgewerkt kan worden; Ruimtekoers Festival. Ruimtekoers Festival was een paraplu voor diverse projecten.

Tijdens de coronapandemie is de keuze gemaakt afscheid te nemen van het festival als overkoepelend concept, maar de projecten te blijven organiseren. Daarvoor is een nieuw concept ontwikkelt: Bureau Ruimtekoers. Bureau Ruimtekoers is een platform voor gemeenschapskunst en participatief ontwerp in de leefomgeving. Bureau Ruimtekoers betrekt inwoners en beleidsmakers bij maatschappelijke uitdagingen via kunst en cultuur activiteiten. De projecten vinden het gehele jaar plaats. De Stichting heeft de status van een culturele ANBI.

Meer weten over onze ANBI status?

Wil je ons team versterken?

Neem contact met ons op!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2023 Bureau Ruimtekoers