Hoe wij werken

Met onze social design werkwijze empoweren wij inwoners, beleidsmakers en makers om langdurig betrokken te blijven bij vraagstukken in de leefomgeving. Wij kiezen voor duurzame relaties met impact. Dat doen we in drie stappen. Hier leggen we uit hoe.

In 3 stappen naar waardevolle inzichten en blijvende betrokkenheid

In onze projecten staat een thema, vraagstuk of beleidsvraag centraal. Zoals de energietransitie, geldzorgen of het meedoen in je eigen wijk. Met inwoners, beleidsmakers en kunstenaars realiseren we in drie stappen waardevolle inzichten voor het specifieke vraagstuk én blijvende betrokkenheid daarbij.

Social design & design antropologie

Vanuit social design hebben we een aanpak geformuleerd. Die is gebaseerd op design antropologie. Een academisch veld en ontwerpbenadering. Meer weten? Lees het hier!

Stap 1: Kennismaken 

De leefwereld van betrokkenen staat centraal in onze aanpak. We verhelderen het vraagstuk en de leefwereld met antropologische methodes zoals veldwerk en we gaan naar de doelgroepen en gemeenschappen toe door een dag mee te lopen met een sleutelfiguur.

Ook brengen we focus aan op het vraagstuk bij de opdrachtgever. We brengen de belangen en stakeholders in kaart en verzamelen gelijksoortige inspirerende voorbeelden om van te leren.

We eindigen met een concreet en breed gedragen plan van aanpak voor ons project.

“Als team én met onze makers gaan we altijd naar onze doelgroepen toe. We houden van écht contact. We knopen bijvoorbeeld praatjes aan op straat. En om echt alles te horen laten we ons haar knippen bij de buurtkapper en bestellen we een biertje in de voetbalkantine. Zo weten we wat er speelt.”

Sarah Doorduin

sarah@ruimtekoers.nl

Stap 2: Samen maken en ontwerpen

Vervolgens ontwerpen en maken de betrokkenen, samen met een maker een tastbaar toekomstscenario als antwoord op het vraagstuk. Dit kan zo klein zijn als een een foto, of zo groot als een theatervoorstelling. Het vertrekpunt zijn de gevonden waarden in de eerste stap.

Het samen doen en maken staat centraal. Door het zelf maken van kunst of een ontwerp over het vraagstuk raken zij verbonden en gemotiveerd. Dat leidt tot motivatie om langdurig betrokken te zijn.

We eindigen met een feestelijke presentatie van het kunstwerk. Iedereen is welkom!

“In de vijf jaar dat ik met Ruimtekoers samenwerk, ben ik keer op keer aangenaam verrast door de bevlogenheid, de creativiteit, het schijnbare gemak en het plezier, waarmee ze inhoud en vorm geven aan beleidsmatige thema’s als: sociale cohesie, samenwerking, leefbaarheid en – ‘lest best’ -cultuurbeleving.”

Cees Vermeulen

Stap 3: Samen evalueren

Vervolgens blikken we met alle betrokkenen terug op het proces. In een verslag verzamelen we interessante inzichten vanuit de deelnemers op het specifieke vraagstuk in de leefomgeving. Zo delen we drijfveren van betrokkenen én concrete voorstellen voor nieuw beleid, getoetst aan alle stakeholders.

Met enthousiaste betrokkenen maken we een plan van aanpak voor vervolgprojecten. Tijdens het proces maken we financiële middelen en kennis toegankelijk voor hun langdurige betrokkenheid. Zo empoweren wij hen om steeds meer eigenaar te worden en betrokken te blijven via eigen projecten.

Wij werken met makers

Wij geloven in de kracht van de verbeelding die makers tot stand brengen bij maatschappelijke vraagstukken. Wij dagen onze makers uit om in een participatieve context aan slag te gaan en begeleiden hen om tussen en mét inwoners en beleidsmakers  tastbare toekomstbeelden te maken en presenteren.

Ben jij maker en wil je samen aan de slag? Dat kan, omdat jij ons hebt benaderd met een ge-wel-dig idee, of omdat wij jou vonden omdat we op zoek waren naar een specifieke maker voor een project.

Ik wil samen met Ruimtekoers maken

Onze social design aanpak met impact: blijvende betrokkenheid

Bureau Ruimtekoers werkt met social design, participatieve ontwerpprojecten én gemeenschapskunst aan duurzaam draagvlak van inwoners, makers en beleidsmakers bij de leefomgeving. Wij organiseren dus géén eenmalige participatieprojecten, maar zorgen ervoor dat mensen en organisaties langdurig betrokken blíj́ven.

Onze diensten

Met onze creatieve participatietools bereiken we de juiste mensen en raken zij langdurig betrokken bij vraagstukken en thema’s. Doe je mee?

Meer lezen

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Renée. Tot snel!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2023 Bureau Ruimtekoers