Twee modules voor de makers van morgen

Bureau Ruimtekoers organiseert met toonaangevende kunstenaars en ontwerpers makers twee modules met in totaal zes programma’s voor makers die willen werken aan deskundigheid en vakmanschap op het gebied van participatief ontwerp, gemeenschapskunst en cultuurparticipatie.

Module 1 (14 april, 12 mei, 16 juni):
Ontwikkelen van deskundigheid

Tijdens drie workshops en een publieke bijeenkomst stimuleren we deelnemers zelfstandig projecten te ontwikkelen door het tonen van kansen voor het nemen van initiatief in de leefomgeving. Vragen als hoe zet je als maker eigen participatieve projecten op, en hoe herken je kansen en behoeften in de leefomgeving of bij doelgroepen, komen aan bod. Ook verkennen we verschillende samenwerkingsverbanden, Want hoe zorg je voor jouw onafhankelijkheid en van de groep met wie je werkt in een samenwerking met overheden en culturele instellingen?

Wat leer je?

"Na het volgen van deze module heb je beter inzicht in hoe je participatieve kunstprojecten zélf kunt ontwikkelen door behoeften van doelgroepen te herkennen en deze te vertalen naar een planmatige aanpak"

Praktische informatie

Maximaal 15 personen per workshop. Kosten per workshop: 7,50 euro. De avondbijeenkomst is gratis en toegankelijk voor ongeveer 50 personen.

Wil je alle drie de workshops bijwonen? Dan kost dat slechts 20 euro. We raden je aan om alle drie de workshops en het publieke programma van de eerste module te volgen, maar deelname aan een of twee is ook mogelijk.

14 april: Workshop Belonging and Deep Listening

Donderdag 14 april, Arnhem. Met Jeanne van Heeswijk.

Tijdens deze workshop deelt Jeanne van Heeswijk hoe je als kunstenaar kan werken binnen gemeenschappen en hoe je ‘echt’ kan luisteren naar de behoeften van lokale gemeenschappen, en condities en specifieke eigenschappen kan herkennen van een locatie. Wat zijn methoden en vaardigheden die je als kunstenaar in kan zetten om samen met cultuurmakers en inwoners toe te werken naar andere vormen van samenleven? (Foto door Tom Janssen)

14 april: Bijeenkomst, de kracht van participatieve kunst in de leefomgeving

Donderdag 14 april 19.30 – 21.00 uur, Arnhem. Met Jeanne van Heeswijk, Yasser Ballemans en Tina Lenz, moderatoren Sanne Karssenberg en Yosser Dekker.

Kunstenaar Jeanne van Heeswijk introduceert overkoepelende ideeën en methodes van haar praktijk, waarbij bureau Ruimtekoers aansluitend inzicht geeft in onze werkwijze. Kunstenaars Tina Lenz en Yasser Ballemans gaan dieper in op participatieve maakmethoden aan de hand van hun huidige projecten.

12 mei: Workshop Design Antropologie

Donderdag 12 mei, Arnhem. Met Tina Lenz.

In deze workshop deelt Tina Lenz hoe, naast het blijvend reflecteren op je eigen praktijk, generatieve methodes vanuit de wetenschap en kunsten radicale en collectieve verbeelding activeren. Ze zal dieper ingaan op het ontstaansgericht initiëren en onderhouden van samenwerkingen vanuit wederkerigheid door het samen ontvouwen van mogelijkheden. Daarnaast richt ze zich op het belang van het ontwikkelen van relationeel activisme om naar een meer participatieve samenleving toe te werken waar ook ruimte is voor dissensus.

16 juni: Workshop Toekomstbeelden met, voor en door de stad

Donderdag 16 juni, Arnhem. Met Yasser Ballemans.

Kunstenaar, curator en docent Yasser Ballemans heeft een rijke ervaring met collectieve werkvormen die voortkomen uit diepgaand onderzoek in verschillende wijken in Nederland.

Yasser deelt tijdens deze workshop hoe een gezamenlijk gecreëerd sculpturaal spel een sociale meerwaarde kan hebben, en wat het betekend voor zijn eigen praktijk om toe te werken naar een duurzame implementatie van het proces.

Module 2 (7 september, 12 oktober en 16 november)
Ontwikkelen van vakmanschap

Tijdens de drie workshops en het publieke programma in de tweede module, werken we aan het verdiepen van artistiek vakmanschap vanuit verschillende participatieve maak- en onderzoeksmethoden. Hoe wordt maatschappelijke impact versterkt, en welke toegevoegde waarde kan dit zijn voor je eigen praktijk? Als onderdeel hiervan worden er ervaringen gedeeld over het zoeken van aansluiting bij overheidspartijen voor borging en het creëren van langetermijn impact van je praktijk.

Wat leer je:

"Na het volgen van deze module heb je meer inzicht in hoe verschillende participatieve maakmethoden je eigen praktijk kunnen versterken en je aansluiting kan vinden bij overheidspartijen voor de verduurzaming van je projecten"

Verschillende vormen van artistiek vakmanschap passeren de revue tijdens de workshops. Hoe spreken storytelling en theater tot de verbeelding, en hoe kunnen ze vormen zijn van verbinding die maatschappelijke issues aankaarten, en toewerken naar andere vormen van (lokaal) samenzijn? Wat kan co-creatie door middel van design doen om maatschappelijke impact te versterken voor, door en met de gemeenschappen waarmee je als maker werkt?

Kunstenaars, makers, en curatoren die de workshops in de tweede module vormgeven zijn onder andere: de Onkruidenier, de Voorkamer, Karlijn van Kruchten en Lara Staal.

Mogelijk gemaakt door:

De Akademie voor de Makers van Morgen is mogelijk gemaakt door: VSB Fonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Provincie Gelderland en VriendenloterijFonds.

Meer weten over de Akademie?

Neem dan contact op met projectleider Sanne. Ze praat je graag bij over onze ontwikkelingen, programma’s en onderzoeken. Neem contact op, of laat een terugbelverzoek achter!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers en de Akademie

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

© 2022 Bureau Ruimtekoers