Twee modules voor de makers van morgen

Bureau Ruimtekoers organiseert, met toonaangevende kunstenaars en ontwerpers, twee modules met in totaal zes programma’s, voor makers die willen werken aan deskundigheid en vakmanschap op het gebied van participatief ontwerp, gemeenschapskunst en cultuurparticipatie.

Module 2 (14 september, 12 oktober en 16 november): Ontwikkelen van vakmanschap

Tijdens de drie workshops en het publieke programma in de tweede module verdiepen we artistiek vakmanschap vanuit verschillende participatieve maak- en onderzoeksmethoden. Hoe wordt maatschappelijke impact versterkt, en welke toegevoegde waarde kan dit zijn voor je eigen praktijk? Als onderdeel hiervan worden er ervaringen gedeeld over ‘aansluiting vinden’ bij beleidsbepalende organisaties, zoals overheden, en het creëren van ‘lange termijn impact’ met je praktijk of je project.

Wat leer je:

"Na het volgen van deze module heb je meer inzicht in hoe verschillende participatieve maakmethoden je eigen praktijk kunnen versterken en je aansluiting kan vinden bij overheidspartijen voor de verduurzaming van je projecten"

Workshops en avondprogramma

De module bestaat uit drie workshops en een avondprogramma. Daarin passeren verschillende vormen van artistiek vakmanschap de revue. Van storytelling en verbeelding als middel, tot hoe co-creatie het middel is om maatschappelijke impact te versterken voor, door en met de gemeenschappen waarmee je als maker werkt. Kunstenaars, makers, en curatoren die de workshops in de tweede module vormgeven zijn: de Onkruidenier, de Voorkamer, Karlijn van Kruchten en Lara Staal.

Meedoen en aanmelden

De workshops kosten 12,50. Wil je bij alle drie de workshops zijn? Dan kost een passepartout slechts 30,00 euro. Koop snel je kaartje via deze link, de vorige workshops waren binnen een paar weken uitverkocht!

Let op: je kunt je ticket niet retourneren, we geven geen geld terug. 

For information in English

For information in English, about the workshops or the ‘Akademie’ in general, please contact Sanne@ruimtekoers.nl

14 september Workshop 1: Backstage bij de Onkruidenier: ontdek en ontwikkel de tools van het Grassroots ecosysteem.

Kunstenaarscollectief de Onkruidenier werkt vanuit het idee dat we allemaal ecosysteem-futuristen kunnen zijn. Door middel van interdisciplinaire tools en trainingen daagt het collectief hun publiek uit om een diepe verbinding met het lokale ecosysteem aan te gaan.

Wat kunnen we leren over de ecologie, economie en onszelf in relatie tot onze leefomgeving? We zijn in onze leefomgeving met veel meer verbonden dan mensen.

De Onkruidenier zoomt, in samenwerking met community-werker Lenn Cox, tijdens deze workshop in op het sociale ecosysteem van grassen, vogels en menselijke bewoners in de Rotterdamse wijk Spangen. En leren we met de methoden van De Onkruidenier lokale ecosystemen te herkennen en ontwikkelen.

12 oktober Workshop 2: Ontwerpprocessen van Intimiteit, met Karlijn van Kruchten en Lara Staal.

Performer, zangeres, actrice, en maker Karlijn van Kruchten en curator, theatermaker, docent en schrijver Lara Staal, werken beiden vanuit het idee dat theater een platform kan zijn voor sociale en politieke reflectie, verandering en verbinding.

Het thema dat hen aangaat is gelijkwaardigheid. Hoe stel je je als maker op en hoe ga je om met persoonlijke intimiteit?​

Tijdens deze workshop lichten Karlijn en Lara de rol en verschillende verschijningsvormen van intimiteit uit, die in participatieve en performatieve maakwijzen vaak een grote rol spelen. We leren over verschillende vormen zoals woordkeus, bewegingstaal, en dialoog en hoe je deze inzet in je eigen (gelijkwaardige) praktijk.​

12 oktober avondbijeenkomst: Impact van sociaal-geëngageerde kunstprojecten

Ben je kunstenaar en werk je op het snijvlak van kunst en maatschappij? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk ook bezig met de vraag hoe je werk impact heeft én wat je strategie is om langdurig aan je projecten te kunnen werken.

Met andere woorden:​ Hoe wordt ‘langdurigheid’ een vanzelfsprekende waarde in jouw project én in de culturele sector?

Met diverse professionals behandelen we dit vraagstuk en presenteren we concrete handvatten voor het organiseren en maken vanuit je beoogde impact.

16 november Workshop 3: Unpacking co-creation through making. Met de Voorkamer en Here to Support.​

De Voorkamer gelooft dat integratie niet kan worden bereikt door mensen enkel onpersoonlijke procedures en regels te laten volgen, maar dat het ontstaat door persoonlijke relaties en het gevoel te hebben een onderdeel te zijn van een community. En kunst speelt daarin een grote rol!

Wat zijn de vragen en uitdagingen waar je mee te maken krijgt als je je bezighoudt met co-creatie als basis voor je werk? Kunst of niet?

De Voorkamer en Here to support nemen je in deze workshop mee in hun manier van werken, de tools die ze inzetten, en de principes en perspectieven die voor hun basisvoorwaarden zijn.​

Module 1 (14 april, 12 mei, 16 juni): Ontwikkelen van deskundigheid

Tijdens drie workshops en een publieke bijeenkomst stimuleerden we deelnemers zelfstandig projecten te ontwikkelen door het tonen van kansen voor het nemen van initiatief in de leefomgeving. Door middel van vragen als: hoe zet je als maker eigen participatieve projecten op, en hoe herken je kansen en behoeften in de leefomgeving of bij doelgroepen? Ook verkenden we verschillende samenwerkingsverbanden, want hoe zorg je voor jouw onafhankelijkheid en die van de groep met wie je werkt, in een samenwerking met overheden en culturele instellingen?

Wat we leerden

Ontdek hoe de programma’s waren! Lees de artikelen die we schreven over de workshop met Jeanne van Heeswijk, de workshop met Tina Lenz en de workshop met Yasser Ballemans.

Vier inzichten

We leerden van alles en schreven het op. Waaronder vier inzichten over de effecten van sociaal geëngageerde kunstprojecten bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Door al die gesprekken, presentaties en de leerzame workshop leerden wij, Sanne Karssenberg: projectleider van de Akademie, en Yosser Dekker: creatief directeur van Bureau Ruimtekoers, ook. We leerden over onze aanpak en werkwijze bij Ruimtekoers en waar de verbeterpunten zitten om nog meer toe te werken naar een werkwijze waarbij een gelijkwaardigheid tussen maker, inwoner en beleidsmaker daadwerkelijk uitgeoefend wordt. Die inzichten hebben we hieronder in vier punten voor je benoemd. Lees het hier!

Mogelijk gemaakt door:

De Akademie voor de Makers van Morgen is mogelijk gemaakt door: VSB Fonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, gemeente Arnhem, Provincie Gelderland en VriendenloterijFonds.

Meer weten over de Akademie?

Neem dan contact op met projectleider Sanne. Ze praat je graag bij over onze ontwikkelingen, programma’s en onderzoeken. Neem contact op, of laat een terugbelverzoek achter!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers en de Akademie

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

© 2022 Bureau Ruimtekoers