Inclusieve stadsontwikkeling

Hoe kunnen we de stadsontwikkeling inclusiever maken door de huidige bewoners een volwaardige stem te geven? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen zicht herkent in toekomstplannen van een wijk in plaats van alleen nieuwe inwoners?

Inclusieve stadsontwikkeling

De bottom-up beweging van een aantal jaren geleden heeft de emancipatie van de burger vormgegeven. Maar toch opereren ontwikkelaars, ruimtelijke ontwerpers en gemeenten nog steeds vanuit een top-down gedachte. Er wordt wel beweerd dat door middel van placemaking de burger als volwaardige stakeholder wordt gezien, maar toch wint de kans op goed rendement het van een inclusief ontwerpproces. Nu claimen ‘stadsmakers’ deze burgerontwerpprocessen, maar het zijn eerder initiatiefrijke burgerprofessionals die de wegen kennen en hun bijdrage als hobby zien. Al deze goed bedoelde initiatieven leiden tot nieuwe ideeën en netwerken die de wijken binnenkomen met als gevolg dat bestaande mensen ideeën, wensen en dromen noodgedwongen verdwijnen. Dit zijn gevolgen van een proces van gentrificatie, goede bedoelingen van de overheid om wijken op te waarderen verandert de leefomgeving voor veel bewoners enorm.

Manieren van samenzijn

Er valt ook iets op. Veel vaker dan gedacht zien we dat al die veranderingen de persoonlijke levens van huidige inwoners er ook toe leidt dat zij zich meer verbonden voelen dan ooit. Zij weten de door hen ontwikkelde manieren van samenzijn te behouden. In buurthuizen, restaurants, scholen en in de publieke ruimte komen mensen samen om te dansen, eten en te bewegen. Zij ontleden hun identiteit aan de wijk én de wijk aan hen.

Onze bijdrage

Hoe kunnen we de stadsontwikkeling inclusiever maken door de huidige bewoners een volwaardige stem te geven? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen zicht herkent in toekomstplannen van een wijk in plaats van alleen nieuwe inwoners? Met onze projecten ontwikkelen we culturele methoden om de stem van huidige bewoners, die niet op de radar staan van overheden of ontwikkelaars een volwaardige plek te geven.

Ruimtekoers ontwikkelt programma’s binnen thema’s. Door reflectie op de aanpak en impact van de programma’s onderzoek Ruimtekoers daarmee ook bijdrage van participatief ontwerp en gemeenschapskunst.

Onze thema's

Meer thema's

De energietransitie voor iedereen

Bedrijven en inwoners in Nederland moeten meer doen aan energiebesparing en ...

Inclusieve stadsontwikkeling

Hoe kunnen we de stadsontwikkeling inclusiever maken door de huidige bewoners een ...

De sociale waarde van biodiversiteit en klimaatadaptatie

Steeds meer mensen willen groener leven, wonen en werken, echter vaak zijn het de ...

Segregatie en kansengelijkheid

Van deelname aan culturele en kunstzinnige activiteiten is bekend dat ze bijdragen ...

© 2022 Bureau Ruimtekoers