& Het sociaal domein

Van deelname aan culturele en kunstzinnige activiteiten is bekend dat het bijdraagt aan het concentratie- en leervermogen, emotionele intelligentie en competenties zoals zelfredzaamheid, veerkracht en zelfvertrouwen.

Ruimtekoers & het sociaal domein

Wat kan deelname aan cultuur betekenen voor mensen waarmee het wat minder goed gaat? Omdat je bijvoorbeeld leeft in of met een armoedesituatie, met eenzaamheid of omdat je niet de toegang krijgt tot plekken waar je kunt werken aan jezelf op een wijze die bij je past?

Relatie met de leefomgeving

Voor ons is een belangrijk uitgangspunt; het ligt niet aan de persoon zelf dat deze problemen ervaart. De ongelijkheid in onze maatschappij neemt toe. En is gekoppeld geraakt aan thema’s als inkomen, opleiding en etniciteit waardoor deze problemen zich ook manifesteren in de leefomgeving. De omgeving waar je woont en werkt. Beleidsmakers maken zich zorgen dat mensen met problemen vaker bij elkaar in de buurt of straat komen te wonen. Daardoor is het mogelijk dat specifieke wijken veranderen in getto’s. De oplossing komt daarmee niet dichterbij.

Wat zijn oplossingen?

Er zijn veel manieren om te helpen en één daarvan is deelname aan cultuur. Daarvan is bekend dat het bijdraagt aan persoonlijke ontwikkeling, netwerkvorming én nieuwe inzichten kan verschaffen voor beleidsmakers om nog beter aan te sluiten op behoeften van mensen die hulp nodig hebben.

Ontwerp / kunst / cultuur & het sociaal domein

Wij werken samen met welzijn- en zorgorganisaties zoals plekken voor re-integratie, jongerenwerkorganisaties, sociale wijkteams en betrokken inwoners die nieuwkomers helpen inburgeren. Met hen ontwikkelen we methoden waarmee we zowel het culturele werk als het welzijnswerk samenbrengen tot een vernieuwende aanpak.

Meer weten over hoe wij werken binnen het sociaal domein?

Wij combineren kunst, cultuur en ontwerp met welzijn en zorg. Van jongerenwerk tot (re)-integratie. Wil je meer weten over hoe we dat doen? En wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan eens contact op met Yosser Dekker

Yosser Dekker

yosser@ruimtekoers.nl 06-49947864

En .. het werkt!

Deelnemers aan onze projecten ervaren dat ze groeien in zelfvertrouwen. Professionals geven aan dat zij mensen sneller en verdiepender zien ontwikkelen. En deelnemers blijven betrokken door vervolgens als coach aan de slag te gaan bij een volgend project. Zo werken we met jongeren die toegang missen tot talentontwikkeling. Mensen die re-integreren naar passend werk of nieuwkomers die meer compleet willen inburgeren. Ontdek de projecten hieronder en wil je meer weten? Neem dan eens contact op!

Cultures of care

In samenwerking met negen lectoraten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Hanzehogeschool, Fontys Hogeschool en Hogeschool Utrecht ontwikkelen we samen met diverse zorg- en welzijnsorganisaties vernieuwende methoden en aanpakken voor kunstenaars, ontwerpers en creatieven binnen het sociale domein. Meer weten over Cultures of care? Klik hier!

Onze thema's

Meer thema's

Jongerenparticipatie

Jongeren zijn de toekomst! Zij gaan de leefomgeving, de manier hoe wij samenleven, ...

De energietransitie voor iedereen

Bedrijven en inwoners in Nederland moeten meer doen aan energiebesparing en ...

& Het sociaal domein

Van deelname aan culturele en kunstzinnige activiteiten is bekend dat het bijdraagt ...

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers en de Akademie

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2023 Bureau Ruimtekoers