& Het ruimtelijk domein

Participatie bij kunst en cultuur is toegankelijk en geeft energie. Bovendien draagt het bij aan emotionele en sociale competenties bij inwoners zoals zelfredzaamheid, veerkracht en zelfvertrouwen. Waarmee zij meer betrokken in een participatieproces kunnen staan.

Ruimtekoers & het ruimtelijk domein

Wat kunnen we binnen het ruimtelijk domein leren van social design? Participatie bij beleidsvraagstukken wordt steeds belangrijker, maar het blijkt een flinke uitdaging om mensen te bereiken die nog niet betrokken waren en om hen langdurig betrokken te houden. Hoe gaan we voorbij de afvinkcultuur en organiseren we oprechte participatie bij vraagstukken in het ruimtelijk domein?

Participatie en stadsontwikkeling

De bottom-up beweging van een aantal jaren geleden heeft de emancipatie van de burger vormgegeven. Nu claimen ‘stadsmakers’ deze burgerontwerpprocessen, maar het zijn eerder initiatiefrijke burgerprofessionals die de wegen kennen en hun bijdrage als hobby zien. Al deze goed bedoelde initiatieven leiden tot nieuwe ideeën en netwerken die de wijken binnenkomen. Maar omdat deze niet door iedereen gedragen zijn hebben ze als gevolg dat bestaande mensen ideeën, wensen en dromen noodgedwongen verdwijnen.

Wat zijn oplossingen?

Er zijn manieren om participatie inclusiever, eerlijker en dus langduriger te maken. Een van die manieren zijn participatiemethoden te gebruiken uit social design. Daarvan is bekend dat het bijdraagt aan persoonlijke ontwikkeling van deelnemers netwerkvorming in onder inwoners én dat het nieuwe inzichten kan verschaffen voor beleidsmakers om nog beter aan te sluiten op behoeften van inwoners.

Social design & het ruimtelijk domein

Wij werken met gemeenten en provincies, woningbouwcoöperaties én adviesbureaus en helpen hen met nieuwe creatieve vormen van participatie. Met hen ontwikkelen we methoden waarmee we zowel burgerparticipatie als culturele participatie samenbrengen tot een nieuwe aanpak. Zo werken we aan participatieprocessen rondom klimaatadaptatie, stedelijke ontwikkelingen en energietransitie.

Meer weten over hoe wij werken binnen het ruimtelijk domein?

Wij combineren social design met participatie bij stedelijke ontwikkelingen, visies, energietransitie en klimaatadaptatie. Wil je meer weten over hoe we dat doen? En wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan eens contact op met Yosser Dekker

Yosser Dekker

yosser@ruimtekoers.nl 06-49947864

En .. het werkt!

Deelnemers aan onze projecten ervaren dat ze groeien in zelfvertrouwen en professionals geven aan dat de participatieprocessen nu inclusiever zijn. Nieuwe gezichten doen mee, de respons gaat omhoog en dat leidt tot betere inzichten in behoeften en inwoners die meer betrokken willen zijn. Bovendien, de betrokkenheid is gelijkwaardiger en meer genuanceerd. Ontdek de projecten hieronder en wil je meer weten? Neem dan eens contact op!

Onze thema's

Meer thema's

De energietransitie voor iedereen

Bedrijven en inwoners in Nederland moeten meer doen aan energiebesparing en ...

& Het ruimtelijk domein

Participatie bij kunst en cultuur is toegankelijk en geeft energie. Bovendien draagt ...

De sociale waarde van biodiversiteit en klimaatadaptatie

Steeds meer mensen willen groener leven, wonen en werken, echter vaak zijn het de ...

& Het sociaal domein

Van deelname aan culturele en kunstzinnige activiteiten is bekend dat het bijdraagt ...

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers en de Akademie

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2023 Bureau Ruimtekoers