Jongerenparticipatie door cultuur

Jongeren zijn de toekomst! Zij gaan de leefomgeving, de manier hoe wij samenleven, vormgeven. Dus dan is het wel belangrijk dat ze gevoel hebben bij hun omgeving, de wijk, hun stad én dat ze er voor op willen staan.

Ruimtekoers en jongerenparticipatie

Wil jij jongeren bereiken en betrekken? Dankzij onze projecten ontwikkelen we veel kennis over hoe jongeren landurig betrokken kunnen raken bij thema’s en vraagstukken die spelen in de leefomgeving, bij culturele instellingen, ‘gewoon’ op school en als school eventjes niet ‘gewoon’ is voor jongeren.

Jongeren hebben de wens om gehoord en gezien te worden

Wat wij leren: Jongeren hebben de wens om gehoord en gezien te worden. Ze willen serieus genomen worden, zeggenschap hebben over hun eigen toekomst en dat uiten. Dat kan niet altijd via de traditionele paden, zoals het onderwijs of de culturele instellingen. De verschillende mallen die er zijn, passen niet iedereen.

In de projecten van Ruimtekoers kunnen jongeren hun ideeën en wensen kenbaar maken en zelf vormgeven hoe ze daar vervolgens uiting aan geven. Zo reiken we jongeren tools aan, zodat zij zelfvertrouwen krijgen en eigenaarschap (op het project) ontwikkelen. In welke vorm we dat doen, verschilt per project. Wij kijken wat bij de doelgroep past en, geven vooral de ruimte aan wat de jongeren zelf willen. De één wordt geraakt door film, de ander door muziek.

Samenwerken met jongeren én Ruimtekoers?

Wil je jongeren betrekken? Weet dan wat zij belangrijk vinden. Het is waardevol voor jongeren een plek te hebben waar ze samen kunnen komen en waar ruimte is voor gesprekken en het delen van ideeën. Ook leren ze in onze projecten nieuwe kanten van zichzelf kennen. Zo betrekken we niet alleen jongeren, we empoweren hen!

Renee Janssen

renee@ruimtekoers.nl

Ruimte voor het proces

In onze maatschappij draait het vaak om presteren. Alles heeft altijd een doel en een reden. In de projecten van Ruimtekoers is dat anders. Daar gaat het om het proces, om het geven van ruimte en doen waar je blij van wordt. Het maakt eigenlijk niet eens uit of iets goed of slecht is. Het gaat erom dat jongeren zich gezien voelen, dat is belangrijk.

Social design en creativiteit:
samenwerken met jongeren én Ruimtekoers? Dat kan!

Creativiteit spreekt jongeren aan. Het is makkelijker om je gevoelens en je behoeften in een lyric om te zetten en je ideeën te verbeelden dan om een of andere suffe enquete in te vullen. Wij zijn natuurlijk geen jongerenorganisatie, maar we weten precies welke organisaties dat wel zijn en hebben daar goede banden mee. We zien de waarde van onze partners en investeren in langdurige verbindingen. En omdat we flexibel zijn en alles bij ons mogelijk is, werken onze partners graag met ons.

Onze thema's

Meer thema's

Jongerenparticipatie door cultuur

Jongeren zijn de toekomst! Zij gaan de leefomgeving, de manier hoe wij samenleven, ...

De energietransitie voor iedereen

Bedrijven en inwoners in Nederland moeten meer doen aan energiebesparing en ...

Cultuurparticipatie in het sociaal domein

Van deelname aan culturele en kunstzinnige activiteiten is bekend dat het bijdraagt ...

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers en de Akademie

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers