
Voor de makers van morgen, dit waren module 1 en 2
Met én voor de makers van vandaag en morgen organiseren we diverse workshops en publieke avondprogramma’s. Daar delen makers hun kennis en ervaring met social design en participatieve kunstprojecten om verdere ontwikkeling en verdieping van inhoudelijke deskundigheid en artistiek vakmanschap te stimuleren.
Dit was module 1 (voorjaar 2022)
Tijdens drie workshops en een publieke bijeenkomst stimuleerden we deelnemers zelfstandig projecten te ontwikkelen door het tonen van kansen voor het nemen van initiatief in de leefomgeving. Door middel van vragen als: hoe zet je als maker eigen participatieve projecten op, en hoe herken je kansen en behoeften in de leefomgeving of bij doelgroepen? Ook verkenden we verschillende samenwerkingsverbanden, want hoe zorg je voor jouw onafhankelijkheid en die van de groep met wie je werkt, in een samenwerking met overheden en culturele instellingen?



Mensen vinden het fijn om bij te dragen!
Ik vond het heel inspirerend om een inkijkje te krijgen in de werkwijze en het proces van Yasser. Waar loop je tegenaan bij sociaal-artistiek werken? Welke positie neem je als maker in als je participatief gaat werken? Waar ligt het eigenaarschap of waar wil je dat het ligt? En door het spel met elkaar te spelen waren we ineens ook onderdeel van een gezamenlijk maakproces. Het heeft me weer doen beseffen dat mensen het fijn vinden om bij te dragen, mee te denken en hun stem te laten horen.
Elky Rosa Gerrtisen, deelnemer
Wat we leerden
Ontdek hoe de programma’s waren! Lees de artikelen die we schreven over de workshop met Jeanne van Heeswijk, de workshop met Tina Lenz en de workshop met Yasser Ballemans. We leerden van alles en schreven het op. Waaronder vier inzichten over de effecten van sociaal geëngageerde kunstprojecten en social design bij maatschappelijke vraagstukken.
4 x wat we leerden
Mogelijk gemaakt door
Voor de makers van morgen module 1 werd mogelijk gemaakt door: VSB Fonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, gemeente Arnhem, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Provincie Gelderland en VriendenloterijFonds.



Dit was module 2 (najaar 2022)
Tijdens drie workshops en een publieke bijeenkomst onderzochten we met makers diverse vormen en uitgangspunten voor samenwerken. Want, dat samenwerken is zo eenvoudig nog niet. Hoe werk je bijvoorbeeld samen met meer dan alleen mensen? Bijvoorbeeld met dingen, objecten of andere organismen? Of hoe werk je samen vanuit intimiteit? Of vanuit co-creatie? Is dat eigenlijk hetzelfde als samenwerken? En de zoektocht naar antwoorden begon al vanaf de start. Het organiseren van de workshops. We koppelden makers die elkaar nog niet kenden en vroegen hen een workshop te organiseren.
Samen iets maken zorgt voor intimiteit
Ik vind het heel erg tof om met verschillende ontwerpers dieper in te gaan op co-creatie, community en mensen bij je werk betrekken. In de ontwerppraktijk blijft het soms oppervlakkig, maar de enige manier om het diepgaander te maken is om het met elkaar uit te gaan zoeken. De Voorkamer was daar de perfecte plek voor, het is zo’n goed voorbeeld van wat er kan. Wat ik merkte was dat samen iets gaan maken meteen zorgde voor intimiteit. Zo creëer je een setting waarin je makkelijker de diepte in gaat. Dit neem ik ook mee naar mijn eigen praktijk.
Mirthe Vos, deelnemer
Wat we leerden
Ontdek hoe de programma’s waren! Lees de artikelen die we schreven over de workshop met De Onkruidenier en Lenn Cox, Lara Staal en Karlijn van Kruchten en Here to Support en De Voorkamer. En een verslag van de avondbijeenkomst. We leerden van alles over voorwaarden en methoden om langdurig en gelijkwaardig samen te werken. Waaronder deze vier inzichten:
4 x wat we leerden
Mogelijk gemaakt door
Voor de makers van morgen module 2 werd mogelijk gemaakt door: VSB Fonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, gemeente Arnhem en VriendenloterijFonds.
Wil je meedoen?
We bereiden een volgende module voor. Deze vindt plaats in het voorjaar van 2023.