Kunstenaar Yasser Ballemans voert je van kunst als maatschappelijk speelveld, tot kunst als uitdagend spanningsveld. Zijn inzichten, verbeeldingskracht, verrassende én praktische toepassingen deelt hij graag in de Akademie. Dus: wakker aan, die verbeeldingskracht!

In zijn twintigjarige carrière als beeldend kunstenaar heeft Yasser ervaren hoe kunst mensen kan helpen zich een alternatieve toekomst voor te stellen. In de derde bijeenkomst van de Akademie op 16 juni: Toekomstbeelden met, voor en door de stad met Yasser Ballemans, neemt hij ons mee in zijn werk. Interactie met bewoners en cultuurmakers zijn Yassers startpunt, waarbij zijn interdisciplinaire werkwijze het middel is om gezamenlijk tot verbeelding van andere mogelijke toekomsten te komen. In dit interview vertelt hij er meer over.

Ontdek meer over deze maker

Yasser Ballemans

De vaardigheid om je een beeld te vormen van een mogelijke toekomst, hebben veel mensen in zich. Alleen blijft die vaak onderbelicht of ongebruikt. Met creativiteit en kunst kun je mensen helpen om die vaardigheid aan te wakkeren.

Kunst biedt mensen ruimte.

Yasser legt uit: “Kunst biedt mensen ruimte, een speelveld, om ideeën te lanceren die niet meteen nuttig of bruikbaar hoeven te zijn. In dat speelveld kunnen dingen gebeuren die heel anders zijn dan het dagelijkse leven. Dat is belangrijk, omdat dát de kans vergroot op het ontstaan van iets nieuws. Vaak merk ik dat er eerst wat weerstand is bij mensen, dat hoort bij verandering, bij iets nieuws doen. Maar ik los dat op door hen te ‘verleiden’ met spektakel (vuur bijvoorbeeld) of schoonheid. Als het dan lukt om mensen in een soort flow te krijgen waarin de creativiteit loskomt, dan vind ik dat zó mooi om te zien.”

Hoe ontwerp je sámen?

Voor Yasser blijft zijn werk altijd uitdagend. Vooral ook door het spanningsveld tussen kunst die zowel sociaal maatschappelijk relevant, als beeldend relevant is. Yasser: “Ik kan zelf een kunstwerk maken. Daarbij kan ik ook anderen interactief laten meedoen. Maar in hoeverre laat ik die anderen meebepalen en mee-ontwerpen? Zodat het echt sámen met hen tot stand komt? Dat houdt me altijd bezig.”

Zijn kunstwerken en kunstprojecten helpen om kleine veranderingen tot stand te laten komen. Zo ontwierp hij in opdracht van Bureau Ruimtekoers, samen met bewoners van de Arnhemse wijk Malburgen, FamilieWaardenSchilden. De achterliggende (maatschappelijke) gedachte was dat jongeren meer met hun ouders wilden omgaan en meer (familie-)verhalen met hen wilden delen. De schilden werden tentoongesteld bij de entree van de wijk, omdat ze zó belangrijk waren om te laten zien.

Meer weten, of jezelf opgeven voor de Ruimtekoers Akademie?

Soul Search City

Yasser neemt voor de Ruimtekoers Akademie deelnemers mee in zijn tocht als kunstenaar, op zoek naar manieren om de toekomst te verbeelden en te creëren. Een voorbeeld van een ontwikkeling in deze zoektocht is Soul Search City, een pilot van een sculpturaal spel waarin hij met de Jeugdwijkraad van Malburgen, WijkLab en Ruimtekoers maatschappelijke thema’s in de stad bespreekt. Met jongeren en professionals samen zocht hij naar bezieling in de wijk, naar manieren om bewoners bij elkaar te brengen en naar manieren om letterlijk en figuurlijk vorm te geven aan de ziel van de wijk. De komende maanden ontwikkelt deze game zich nog verder – misschien wel met inbreng van deelnemers van de Akademie! – tot een fysiek spel dat veel verschillende bewoners uitnodigt om mee te doen en met elkaar in gesprek te gaan over de toekomst van hun wijk.

Yasser kan niet alleen putten uit een rijke ervaring als beeldend kunstenaar, hij doceert ook aan de HKU en kan als geen ander zijn opgedane kennis en ervaring overbrengen op anderen. Laat je meevoeren in de veelzijdige zoektocht naar verbeeldingskracht voor de toekomst!

 

Ontdek het werk van Yasser

© 2023 Bureau Ruimtekoers