16 februari presenteerden de talenten van Zuiderstroom 2022 hun eigen muzikale masterpiece in Luxor Live. We grepen dit moment aan om het te hebben over de stand van zaken van urban talentontwikkeling in Arnhem en de waarde van projecten waarin cultuur, welzijn en educatie hand in hand gaan!

In de bovenzaal van Luxor Live druppelen allerlei verschillende professionals binnen. Docenten, adviseurs en kunstenaars, allemaal houden ze zich op een bepaalde manier bezig met jongeren en cultuur. Ze zijn hier op uitnodiging van Power Plug NL, Cassandra Onck en Bureau Ruimtekoers.

Samen werkten zij namelijk het afgelopen jaar aan het project Zuiderstroom. In twee rondes gingen jongeren uit de urban scene een half jaar hard aan de slag met hun muzikale én persoonlijke ontwikkeling, gecoacht door jongerenwerker en producer Jeffrey Neijs van Power Plug NL en artiest en coach Cassandra Onck. De deelnemers ontwikkelden zich zo vanuit hun eigen interesse en behoeften als professional én als mens.

Even voorstellen …

Tijdens de meet-up delen de jongeren zelf wat het project hen heeft gebracht en gaan ze met professionals uit het veld in gesprek over de toekomst. Eerst stellen alle deelnemers zich voor. Rustig en vol zelfvertrouwen vertellen de talenten wie ze zijn, hoe ze bij Zuiderstroom terecht zijn gekomen en waar ze in hun traject aan hebben gewerkt. Producer Roy (artiestennaam: Beats by Keum) kondigt bijvoorbeeld de release van zijn nieuwe album aan, een samenwerking met andere artiesten uit zijn woonplaats Zevenaar. En Mo, een van de nieuwste Zuiderstroom-talenten (‘lil Mo), staat die avond voor het eerst op het podium. ‘Mijn oma is een tijdje terug overleden, dat inspireerde me om weer muziek te gaan maken. Ik ben heel blij dat dat bij Zuiderstroom kon.’

Maar ook vertellen deelnemers hoe ze als persoon zijn veranderd. Zo deelt talent Kevinson (Kevvie): ‘Dat ik hier nu sta is echt bijzonder voor mij. Ik ben best wel introvert en gesloten van mezelf. Door Zuiderstroom ben ik opener en meer naar buiten toe gericht.’

De jongeren beantwoordden vragen en vertelden over hoe het traject er uitzag, waarom ze bleven komen, en wat hen zelf heeft verrast. Maar dan zijn ook de professionals aan de beurt. Want er broeit van alles in Arnhem. Neem bijvoorbeeld jongerencentrum Willemeen of New HeARTS Arnhem waar jongeren ook aan de slag kunnen met hun talenten. Of Poppunt Gelderland, dat zich inzet om jong talent verder te helpen in de muziekindustrie. Samen gaan de genodigden en Zuiderstroom-deelnemers in gesprek. Wat zouden zij graag anders zien als het gaat om de samenwerking tussen cultuur en welzijn? En hoe kan Arnhem daarin beter samenwerken?

Riques Ter Heerd, Poppunt Gelderland

Ik zag opeens allemaal talentvolle zelfverzekerde jongens die zelf contact met mij opnamen. Ik dacht: waar komen die opeens vandaan? Wat bleek? Ze kwamen allemaal van Zuiderstroom! Zo kwam ik in contact met het project.

Cultuur mag wel wat serieuzer worden genomen

Over één ding lijkt iedereen het eens te zijn: Cultuur mag wel eens wat serieuzer worden genomen. ‘Nu is kunst op school niet echt belangrijk. Het wordt toch gezien als een hobby. Wanneer cultuurvakken net zo zwaar gaan wegen als andere vakken nemen jongeren het ook serieuzer, kunnen ze daar heel veel van leren en voelen ook jongeren die hier talent voor hebben zich gezien,’ zo deelt Zuiderstroom-deelnemer Maxime (Max Milly) namens zijn groepje. Er worden ook verschillende ideeën geopperd om cultuureducatie te verbeteren, met meer ervaringsdeskundigen voor de klas bijvoorbeeld, of meer samenwerking met de informele initiatieven in de stad.

Maar ook juist buiten school!

Toch lijkt beter cultuuronderwijs op school ook niet helemaal de oplossing. ‘Dat kan ook weer beperken. Dan wordt het toch weer strak of te formeel, met cijfers. Ik vond het juist heel fijn dat Zuiderstroom los van school is. Dus ook buurthuizen en eigen initiatieven zijn belangrijk. Die zijn losser en er is meer ruimte.’ deelt Zuiderstroomtalent Geronimo (Gimo). Ja, laten we vooral ook initiatieven van jongeren zélf ondersteunen, klinkt het uit de zaal. En dat we wat jongeren maken serieus nemen en aandacht geven.

Samen bouwen aan een talentketen

Er wordt nog lang nagepraat en er worden vervolgafspraken gemaakt. Want wat we ook leerden is: hoe belangrijk het is om het gesprek aan te gaan en te laten zien wat je doet. Dan weten jongeren en andere initiatieven beter wat er allemaal leeft in Arnhem, en wordt er sneller samengewerkt. Daarom blijft Zuiderstroom de komende tijd het gesprek aangaan en wordt er, samen met deze en andere professionals in Arnhem, gewerkt aan een duurzaam netwerk en een keten voor talentontwikkeling, waarin jongeren zich kunnen blijven ontwikkelen.

© 2023 Bureau Ruimtekoers