Akademie in 2017: Wij Zijn De Stad!

In navolging van Ruimtekoers Festival 2015 en 2016 werden er tijdens het festival in 2017 opnieuw debatten en dialogen georganiseerd. Het thema van het festival was Wij Zijn De Stad waarmee de behoeften van inwoners centraal stonden. Tijdens het verdiepende programma werden deze thema’s geduid.

We love Arnhem: het ruimtedebat

Een stad is enkel een stad omdat er mensen samen wonen, werken en leven. Steeds meer mensen in Arnhem wonen in Arnhem-Zuid, inmiddels bijna 50%. En met de nieuwe transformaties van kantoorgebouwen naar woningen blijft het aantal inwoners groeien. In het Ruimtedebat keken we naar de rol van gemeente Arnhem bij stadsontwikkelingen, maar ook naar de rol van de markt en van bewoners. Welke kansen liggen er eigenlijk in Arnhem-Zuid? Wat gebeurt er nu al? Waar is behoefte aan?

Tegenlicht Meet Up Arnhem: Ruimtekoers zoekt voedselflat

In 2040 leven naar verwachting 9 miljard mensen op aarde. En de overgrote meerderheid daarvan woont in steden. Hoe krijgen al die mensen op een duurzame manier toegang tot vers voedsel? Dat kan door grootschalige landbouw terug te brengen naar de stad. Samen met Leven in Schuytgraaf organiseerde Ruimtekoers een VPRO Tegenlicht Meet Up rondom de aflevering “Boer zoekt voedselflat”. Hoe ziet de toekomstige voedselproductie en consumptie van Arnhem eruit? Welke initiatieven zijn er nu al om voedsel duurzaam en lokaal te produceren? En hoe kan dit nog efficiënter en grootschaliger opgezet worden?

Ruimtekoers Forum: De toekomst van de Bloemkoolwijk. i.s.m. PopUpCity, Companen en Movares

Het Ruimtekoersforum was een symposium waarin stedelijke professionals samen de toekomst van de Nederlandse bloemkoolwijken onder de loep name in een middagvullend programma. Maar liefst dertig procent van de woning in Nederland is gebouwd in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Deze baanbrekende woonerven zijn echter al lang niet meer de levendige publieke ruimtes van toen. Toch hebben deze wijken unieke kwaliteiten. Hoe kan dit potentieel benut worden en hoe maken we de bloemkoolwijken toekomstbestendig? Het programma bestond uit een plenair gedeelte met onder andere electoraal geograaf Josse de Voogd.

Ruimtekoers Revolutie!

Wie jong was in de jaren zestig, behoorde tot de ‘protestgeneratie’; de generatie die de barricades opging, in opstand tegen oorlogen, kernwapens en ongelijkheid. Onrechtvaardigheid is er nog steeds. Thema’s als racisme, seksisme en armoede zijn nog altijd actueel. En wat te denken van klimaatverandering, misschien wel de meest urgente dreiging van deze tijd, maar we lijken niet verder te komen dan boze tweets en discussies op Facebook. Is een nieuwe generatie Nederlanders het protesteren verleerd? Of toch niet? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dingen écht veranderen? Moeten we weer met spandoeken de straat op? Of hebben wij, de huidige generatie, nieuwe manieren gevonden om in protest te gaan? Ruimtekoers revolutie: een filosofische avond waarbij we oproepen tot actie en onderzoeken hoe de revolutie er vandaag de dag uit zou zien. Met: Antropoloog en schrijver Sinan CankayaSchrijfster Eva RoversActivist en columnist Anne Fleur DekkerSociaal kunstenaar Domenique Himmelsbach de VriesMede-oprichter van Ruigoord Hans Plomp en optredens van Mensen Zeggen Dingen.

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers en de Akademie

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

© 2024 Bureau Ruimtekoers