
Workshop: Ontwerpprocessen van Intimiteit, met Karlijn van Kruchten en Lara Staal
Hoe creëren we gelijkwaardigheid en wat zijn daarin de valkuilen? Wat is die stem van de ander die we met een publiek willen delen? Hoe bepalen we iemands verhaal en hoe werken we daar in gezamenlijkheid aan? Makers Karlijn van Kruchten en Lara Staal verkennen performativiteit en theater vanuit en met de leefomgeving.
Workshop: Ontwerpprocessen van Intimiteit
Tijdens deze workshop lichten Karlijn en Lara de rol en verschillende verschijningsvormen van intimiteit uit, die in participatieve en performatieve maakwijzen vaak een grote rol spelen. Verschillende vormen zoals woordkeus, bewegingstaal, en dialoog worden onder de loep genomen en bevraagd.
Het verschuiven van bestaande machtsverhoudingen
De workshop vertrekt vanuit de gedachte dat werken met ‘niet-artistiek-opgeleiden’ sowieso een delicate balansoefening is en dat er geen vaste antwoorden en formules voor samenwerkingen zijn. Karlijn & Lara geloven in het belang van het binnenbrengen van complexiteit, transparantie en intimiteit. Het samen creëren van een veilige ruimte is nodig om bestaande machtsverhoudingen te laten verschuiven om zo te kunnen herverdelen. De rol die vriendschap en kwetsbaarheid daarin spelen zijn cruciaal.
De taal die we gebruiken om een ander te bereiken, samen te werken, of met een publiek te communiceren, zijn zeer bepalend voor hoe een werk uitpakt en of de bestaande machtsverhoudingen uiteindelijk wel werkelijk worden uitgedaagd.

Het verhaal in de ‘ander’
Hoe creëren we gelijkwaardigheid en wat zijn daarin de valkuilen? Wat is die stem van de ander die we met een publiek willen delen? Hoe bepalen we iemands verhaal en hoe werken we daar in gezamenlijkheid aan? En daarbij: Hoe praten we over de mensen waarmee we werken? Als: de gemeenschap? Wijkbewoners? Degene die gehoord zou moeten worden? Hoe noemen we ons werkveld eigenlijk: Participatief? Geëngageerd? Community Art?
Tijdens de workshop delen Karlijn en Lara hun ervaringen, bespreken de performativiteit van taal en onderzoeken een aantal oefeningen voor het ontwikkelen van intimiteit. Door elkaar als de mogelijke ‘ander’ te benaderen gaan we via interviewtechnieken op zoek naar het verhaal in elkaar en de mogelijkheid dat verteld te krijgen.
Praktische informatie
Maximaal 15 personen per workshop. Kosten per workshop: 12,50 euro. De avondbijeenkomst is gratis en toegankelijk voor ongeveer 50 personen. Wil je alle drie de workshops bijwonen? Dan kost dat slechts 30 euro. We raden je aan om alle drie de workshops en het publieke programma van de tweede module te volgen, maar deelname aan een of twee is ook mogelijk.
Let op: je kunt je ticket niet retourneren, we geven geen geld terug.
Voor de makers van morgen
Bureau Ruimtekoers organiseert, met toonaangevende kunstenaars en ontwerpers, twee modules met in totaal zes programma’s, voor makers die willen werken aan deskundigheid en vakmanschap op het gebied van participatief ontwerp, gemeenschapskunst en cultuurparticipatie.
Over de module “Ontwikkelen van vakmanschap”
Tijdens de drie workshops en het publieke programma in de tweede module, werken we aan het verdiepen van artistiek vakmanschap vanuit verschillende participatieve maak- en onderzoeksmethoden. Hoe wordt maatschappelijke impact versterkt, en welke toegevoegde waarde kan dit zijn voor je eigen praktijk? Als onderdeel hiervan worden er ervaringen gedeeld over het zoeken van aansluiting bij overheidspartijen voor borging en het creëren van langetermijn-impact van je praktijk.
Meer over de module?
Adresgegevens
Eimerssingel-Oost 266, Arnhem, Nederland

Over Karlijn van Kruchten en Lara Staal
Performer, zangeres, actrice en maker Karlijn van Kruchten en curator, theatermaker, docent en schrijver Lara Staal werken beiden vanuit het idee dat theater een platform kan zijn voor sociale en politieke reflectie, verandering en verbinding. Hun veelzijdige praktijken spelen zich af met en voor de leefomgeving. Waar Karlijn verbindingen creëert door middel van zang, muziek en storytelling, zet Lara haar schrijven en interactieve voorstellingen in om nieuwe allianties te creëren.