
Backstage bij de Onkruidenier: ontdek en ontwikkel de tools van het Grassroots ecosysteem.
Wat kunnen we leren over de ecologie, economie en onszelf in relatie tot onze leefomgeving? We zijn in onze leefomgeving met veel meer verbonden dan mensen. In deze workshop zoomen we in op het sociale ecosysteem van grassen, vogels en menselijke bewoners in de Rotterdamse wijk Spangen.
Backstage bij de Onkruidenier: ontdek en ontwikkel de tools van het Grassroots ecosysteem.
Kunstenaarscollectief de Onkruidenier werkt vanuit het idee dat we allemaal ecosysteem-futuristen kunnen zijn. Door middel van interdisciplinaire tools en trainingen daagt het collectief hun publiek uit om een diepe verbinding met het lokale ecosysteem aan te gaan.
We zijn in onze leefomgeving met veel meer verbonden dan mensen. In deze workshop zoomen we in op het sociale ecosysteem van grassen, vogels en menselijke bewoners in de Rotterdamse wijk Spangen. Het project Grassroots, nu te zien in kunstinstelling A Tale of A tub, waar ook de workshop plaatsvindt, fungeert als case study om te onderzoeken wat we van grassen kunnen leren over de ecologie, economie en onszelf in relatie tot onze leefomgeving.
Lees hier het artikel
For information in English
For information in English, about this workshop or the ‘Akademie’ in general, please contact sanne@ruimtekoers.nl
The language (NL or EN) in which the workshop is given depends on the background of the participants and will be decided on the spot.
De taal (NL of EN) waarin de workshop wordt gegeven is afhankelijk van de achtergrond van de deelnemers en zal ter plekke worden beslist.

Workshop & tentoonstelling
Tijdens de workshop experimenteer je met verschillende tools en werkvormen om relaties met mensen, grassen en vogels uit de wijk op te bouwen en te laten wortelen. Samen met community connector Lenn Cox, die een verbindende rol in het Grassroots project speelde, geeft de Onkruidenier je handvatten om zelf te experimenteren met de tools. Ook nemen we de relatie tussen de kunstinstelling, de kunstenaar en de wijk onder de loep. We gaan in gesprek over wat het betekent om nieuwe verbindingen te leggen tussen de wijk, een kunstinstelling en een kunstenaarscollectief. Welke rol kunnen verschillende kunstvormen zoals performance en storytelling hierin spelen, en wat zijn de uitdagingen?
Extra leuk: Voorafgaand aan de workshop, kan je de nieuwe tentoonstelling ‘Grassroots: Seeds for (ex)change’ bezoeken. Hierin staat de zoektocht van de Onkruidenier naar de verschillende relaties in het Grassroots ecosysteem centraal. Entree van de tentoonstelling is gratis met je workshopkaartje.
Praktische informatie
Maximaal 15 personen per workshop. Kosten per workshop: 12,50 euro. Wil je alle drie de workshops bijwonen? Dan kost dat slechts 30 euro. We raden je aan om alle drie de workshops en het publieke programma van de tweede module te volgen, maar deelname aan een of twee is ook mogelijk.
Let op: je kunt je ticket niet retourneren, we geven geen geld terug.
Please note: you cannot return your ticket, we do not give a refund.
Voor de makers van morgen
Bureau Ruimtekoers organiseert, met toonaangevende kunstenaars en ontwerpers, twee modules met in totaal zes programma’s, voor makers die willen werken aan deskundigheid en vakmanschap op het gebied van participatief ontwerp, gemeenschapskunst en cultuurparticipatie.
Over de module “Ontwikkelen van vakmanschap”
Tijdens de drie workshops en het publieke programma in de tweede module, werken we aan het verdiepen van artistiek vakmanschap vanuit verschillende participatieve maak- en onderzoeksmethoden. Hoe wordt maatschappelijke impact versterkt, en welke toegevoegde waarde kan dit zijn voor je eigen praktijk? Als onderdeel hiervan worden er ervaringen gedeeld over het zoeken van aansluiting bij overheidspartijen voor borging en het creëren van langetermijn-impact van je praktijk.
Wat leer je
Na het volgen van deze module heb je meer inzicht in hoe verschillende participatieve maakmethoden je eigen praktijk kunnen versterken en je aansluiting kan vinden bij overheidspartijen voor de verduurzaming van je projecten
Meer over de module?
Adresgegevens
Justus van Effenstraat 44, 3027 TK Rotterdam, Nederland
Over de Onkruidenier
Kunstenaarscollectief de Onkruidenier werkt vanuit het idee dat we allemaal ecosysteem-futuristen kunnen zijn. Door middel van interdisciplinaire tools en trainingen daagt het collectief hun publiek uit om een diepe verbinding met het lokale ecosysteem aan te gaan. Interactie met het publiek is voor de Onkruidenier wederkerig; bewoners, experts en ook bijvoorbeeld wetenschappers zijn een grote inspiratiebron en de verbindende actoren in het ecosysteem dat ze onderzoeken. Al zoekende naar de meerstemmigheid in de leefomgeving, ontstaan er nieuwe perspectieven op mogelijke alternatieve sociale ecosystemen van de toekomst.
Meer lezen over de Onkruidenier bij Ruimtekoers?
Mogelijk gemaakt door:
De Akademie voor de Makers van Morgen is mogelijk gemaakt door: VSB Fonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem en VriendenloterijFonds.