Route Malburgen Kumpulan 1: Poesaka

Voor Route Malburgen zoeken we verhalen van (oud)bewoners van Malburgen met een Indische, Molukse of Indonesische achtergrond. Doe je mee?

Route Malburgen 2:
Kumpulan

Na een succesvolle eerste theatrale route door Malburgen komt er nu een tweede theatrale route. Het Malburgen erfgoedcollectief gaat een vervolg maken op de eerste route met als thema: Indische en Molukse verhalen in Malburgen. De eerste Kumpulan (bijeenkomst) is woensdag 27 september bij Sama Sama! Doe je mee?

Poesaka

Het thema van deze Kumpulan is Poesaka, erfstuk.

Tijdens deze bijeenkomst vertellen deelnemers hun verhaal aan de hand van het erfstuk dat ze hebben meegenomen. Dit mag ook een immaterieel erfstuk zijn.

Samen met maker Elise Doll verzamelen we deze verhalen. Het thema Thuis is een terugkomend onderwerp bij Elise, zij maakte van haar speurtocht naar haar eigen Indische familiegeschiedenis een podcastserie en een theaterproductie.

Route Malburgen

Maker Elise Doll

‘Ik wil het begrijpen, het voelen, het horen, het zien, het ervaren en de mooie en moeilijke momenten delen: iets betekenen voor elkaar. Als maker vind ik het belangrijk om met de mensen te zijn en naar ze te luisteren in hun eigen omgeving. Om zo dicht mogelijk bij de persoon en zijn of haar verhaal te komen en hiermee een juiste vertaling naar buiten te kunnen maken. Ik wil de verhalen van de bewoners een mooie plek geven, de emoties voelbaar maken en aandacht vragen voor en erkenning geven aan de impact van de gebeurtenissen.’

Waarom dit thema?

Het collectief is tijdens het maken van de eerste route bijzonder geraakt door de verhalen van twee leden met een Indische achtergrond, Brendley Muller en Eduard Marcus. Zij vertelden de groep hoe het voor hen was om met hun familie in Malburgen te komen wonen, te wennen aan een nieuw land, hoe zij als gemeenschap elkaar altijd bleven opzoeken én hoe het voor hen is om altijd een stuk geschiedenis en erfgoed bij zich te dragen dat niet van hier is. Zelfs de leden van het collectief die al heel hun leven in Malburgen wonen kenden deze bijzondere verhalen nog niet.

Doe je mee of wil je eerst meer weten? Neem contact op met Elise via 06 33 00 6071 of elise@ruimtekoers.nl

Geloof jij ook in de kracht van erfgoed? Laten we samenwerken!

Meer weten over de kracht van het samen maken en beleven van erfgoed? Of hoe een erfgoedproject de sociale cohesie en onderlinge verbindingen van een gemeenschap kan verkennen? Wij delen graag onze ervaringen! Misschien wel wat voor jou? Laat het weten, projectleider Florien vertelt er graag over!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers