State of Fashion, Bumi Batik – Verweven verhalen uit Arnhem-Zuid

In opdracht van State of Fashion ontwikkelen we drie publieksprogramma's gericht op educatie, makers- en publieksparticipatie. Deze presenteren we met en aan het publiek tijdens de biënnale in mei 2024!

Atelier Batik

Slow fashion label Guave en inwoners in Arnhem met Indonesische, Indische en Molukse roots maakten samen een werk voor Ties that Bind. In Atelier Batik diepten zij herinneringen op en werkten ze gezamenlijk met bestaande batik en door henzelf geverfde stoffen.

Tijdens dit avondprogramma (met muziek en hapjes van restaurant Sama Sama) presenteren ze het resultaat en gaan ze in gesprek over de bijzondere uitsparingstechniek van batik, het proces dat tot het werk heeft geleid, en delen ze de culturele en persoonlijke betekenis van batik. Welke rol speelde batik in hun gedeelde maar net zo goed uiteenlopende geschiedenissen? En hoe zit dat vandaag de dag?

Indi

Indi, die we ook kennen van het project Zuiderstroom, zorgt voor een muzikale omlijsting. Ze maakt Nederlandstalige r&b en hiphop. Maar het is nog maar de vraag of Nederland wel het land is waar ze als eerste gaat doorbreken. Indi heeft namelijk roots in Indonesië en heeft daar ook al een paar keer opgetreden. Ze zong er in het Indonesisch, maar ook in het Nederlands, en nou net die Néderlandse nummers vond het publiek daar helemaal geweldig.

Lin An Phoa

Lin An Phoa is de presentator van de avond. Zij is schrijver, taalwetenschapper en spoken word-artiest. In haar werk onderzoekt ze dingen als culturele identiteit, feminisme, keuzes, kritiek op systemen, spiergeheugen en de cultuur van self care. Met haar poëzie nodigt ze uit tot verbinding, verzachting en verandering.

State of Fashion 2024

Samengesteld door Rachel Dedman en Louise Bennetts brengt State of Fashion 2024 |Ties that Bind creatieve praktijken op het gebied van mode, textiel en hedendaagse kunst uit het mondiale Zuiden in beeld. Deze editie van de Biënnale onderzoekt de complexiteit van traditie, de politieke kracht van kleding en alternatieve oplossingen voor de uitbuitende modesystemen.

De tentoonstelling Ties that Bind is te bezoeken van woensdag t/m zondag van 10:00-17:00 op de hoofdlocatie Rembrandt Theater. Daarnaast zijn er ook programmaonderdelen te bezoeken in Rozet, Museum Arnhem en Plaatsmaken.

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

© 2024 Bureau Ruimtekoers