Bijeenkomst: Hoe versterken we de impact van langdurige sociaal-geëngageerde kunstprojecten?

Steeds meer wordt 'langdurigheid als waarde' gezien als groot belang in kunst- en cultuurprojecten in de maatschappij. Maar hoe organiseer je als maker een structuur waarin ruimte is voor langdurigheid en impact?

De impact van langdurige sociaal-geëngageerde kunstprojecten:

Ben je kunstenaar en werk je op het snijvlak van kunst en maatschappij? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk ook bezig met de vraag hoe je werk impact heeft én wat je strategie is om langdurig aan je projecten te kunnen werken. Met andere woorden: “Hoe wordt ‘langdurigheid’ een vanzelfsprekende waarde in jouw project én in de culturele sector?”.

Er gaat nog veel mis in het langdurig werken

Veel makers voelen de urgentie voor sociaal geëngageerd werk in de leefomgeving. Hartstikke goed, want alleen samen kunnen we toewerken naar een socialere samenleving. Er is heel veel beweging in het veld van kunst en cultuur wat zich richt op maatschappelijke vraagstukken.

Maar er zijn ook nog veel vragen, en er is nog veel te leren. Sommige projecten eindigen te vroeg, weliswaar met een mooie presentatie, maar met veel aanknopingspunten voor langdurig draagvlak of impact onbenut. De impact van het project blijft zo minimaal; betrokkenen hebben geen tools om het project zelf verder te dragen, politici of beleidsmakers zijn onvoldoende overtuigd om de inzichten uit het project te implementeren in beleidsplannen, de kunstenaar kan niet verder met het project omdat de financiën opgedroogd zijn, en er met een nieuw project wel weer brood op de plank kan komen.  

Hoe zorgen we ervoor dat deze sociaal geëngageerde kunstprojecten langduriger worden zodat de impact ervan groter wordt?  

Opzet van de bijeenkomst: langdurigheid als waarde in je praktijk en project

Gelukkig zien de vele actoren, die actief zijn op het snijvlak van kunst en maatschappij, het belang in van langdurigheid. Maar de condities en structuren waarbinnen zij opereren geven geen ruimte om vanuit langdurigheid als waarde te werken. Deze avond gaan we in gesprek met die verschillende actoren die experimenteren met mogelijkheden voor langdurigheid en daarmee ook hun eigen positie en rol in het huidige systeem durven te bevragen.

Het programma: een gesprek over artistieke en politieke langdurigheid in de culturele sector

We spreken met theatermaker Lara Staal, het collectief Here to Support, Fonds voor Cultuurparticipatie, en platform Ruimtekoers zelf. Want langdurigheid als waarde is niet iets wat een kunstenaar in zijn eentje kan organiseren. Langdurigheid als waarde is een gedeelde verantwoordelijkheid voor en door de culturele sector. De huidige structuren, verhoudingen en verantwoordelijkheden in het culturele veld dienen te worden bevraagd en veranderd. Langdurigheid als waarde vraagt om een institutionele transformatie!

Praktische informatie

De avond is gratis toegankelijk, het is wel fijn als je je even aanmeldt. Locatie is Huis voor de Wijk midden in Immerloo. De avond start om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Na afloop is er nog een borrel.

Voor de makers van morgen

Bureau Ruimtekoers organiseert, met toonaangevende kunstenaars en ontwerpers, twee modules met in totaal zes programma’s, voor makers die willen werken aan deskundigheid en vakmanschap op het gebied van participatief ontwerp, gemeenschapskunst en cultuurparticipatie.

Over de module “Ontwikkelen van vakmanschap”

Tijdens de drie workshops en het publieke programma in de tweede module, werken we aan het verdiepen van artistiek vakmanschap vanuit verschillende participatieve maak- en onderzoeksmethoden. Hoe wordt maatschappelijke impact versterkt, en welke toegevoegde waarde kan dit zijn voor je eigen praktijk? Als onderdeel hiervan worden er ervaringen gedeeld over het zoeken van aansluiting bij overheidspartijen voor borging en het creëren van langetermijn-impact van je praktijk.

Adresgegevens

Eimerssingel-Oost 266, Arnhem, Nederland

Meer over de module?

Meer weten over de Akademie?

Neem dan contact op met projectleider Sanne. Ze praat je graag bij over onze ontwikkelingen, programma’s en onderzoeken. Neem contact op, of laat een terugbelverzoek achter!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers en de Akademie

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

© 2022 Bureau Ruimtekoers