
Bijeenkomst: Hoe versterken we de impact van langdurige sociaal-geëngageerde kunstprojecten?
Steeds meer wordt 'langdurigheid' als gezien als een waarde bij sociale kunst- en cultuurprojecten. Maar hoe organiseer je als maker een structuur waarin ruimte is voor langdurigheid? Wat is die langdurigheid dan? En welke rol speelt de term 'impact' in deze context? Praat mee tijdens een nieuwe Akademie avond op 12 oktober aanstaande!
Praat mee over de impact van langdurige sociaal-geëngageerde kunstprojecten op 12 oktober in Huis voor de Wijk, Arnhem
Ben je kunstenaar en werk je op het snijvlak van kunst en maatschappij? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk ook bezig met de vraag hoe je werk impact heeft én wat je strategie is om langdurig aan je projecten te kunnen werken. Met andere woorden: “Hoe wordt ‘langdurigheid’ een vanzelfsprekende waarde in jouw project én in de culturele sector?”.

Uitnodiging
Op 12 oktober gaan we in gesprek met curator en theatermaker Lara Staal, adviseur van het Fonds voor Cultuurparticipatie Gino van Zolingen, Collectief Here to Support en creatief directeur bij Bureau Ruimtekoers Yosser Dekker. We starten om 19.30 uur bij Huis voor de Wijk in Immerloo. We eindigen om 21.00 uur en sluiten af met een borrel. Deelname is gratis! Reserveer wel een plekje met onderstaande knop. Tot dan!
Er gaat nog veel mis in het langdurig werken
Veel makers voelen de urgentie voor sociaal geëngageerd werk in de leefomgeving. Hartstikke goed, want alleen samen kunnen we toewerken naar een socialere samenleving. Er is heel veel beweging in het veld van kunst en cultuur wat zich richt op maatschappelijke vraagstukken.
Maar er zijn ook nog veel vragen, en er is nog veel te leren. Sommige projecten eindigen te vroeg, weliswaar met een mooie presentatie, maar met veel aanknopingspunten voor langdurig draagvlak of impact onbenut. De impact van het project blijft zo minimaal; betrokkenen hebben geen tools om het project zelf verder te dragen, politici of beleidsmakers zijn onvoldoende overtuigd om de inzichten uit het project te implementeren in beleidsplannen, de kunstenaar kan niet verder met het project omdat de financiën opgedroogd zijn, en er met een nieuw project wel weer brood op de plank kan komen.
Hoe zorgen we ervoor dat deze sociaal geëngageerde kunstprojecten langduriger worden zodat de impact ervan groter wordt?
Opzet van de bijeenkomst: langdurigheid als waarde in je praktijk en project
Gelukkig zien de vele actoren, die actief zijn op het snijvlak van kunst en maatschappij, het belang in van langdurigheid. Maar de condities en structuren waarbinnen zij opereren geven geen ruimte om vanuit langdurigheid als waarde te werken. Deze avond gaan we in gesprek met die verschillende actoren die experimenteren met mogelijkheden voor langdurigheid en daarmee ook hun eigen positie en rol in het huidige systeem durven te bevragen.
Het programma: een gesprek over artistieke en politieke langdurigheid in de culturele sector
We spreken met theatermaker Lara Staal, het collectief Here to Support, Fonds voor Cultuurparticipatie, en platform Ruimtekoers zelf. Want langdurigheid als waarde is niet iets wat een kunstenaar in zijn eentje kan organiseren. Langdurigheid als waarde is een gedeelde verantwoordelijkheid voor en door de culturele sector. De huidige structuren, verhoudingen en verantwoordelijkheden in het culturele veld dienen te worden bevraagd en veranderd. Langdurigheid als waarde vraagt om een institutionele transformatie!

Kunstenaar en curator Lara Staal (1984)
Lara ontwikkelt met haar theaterprojecten nieuwe allianties met acteurs uit ‘het dagelijks leven’ en maatschappelijke organisaties. Haar laatste voorstelling, gemaakt bij NTGent, Dissident maakte ze samen met jongeren die bekend staan als ‘probleemgeval’. In de voorstelling onderwijzen zij het publiek. Of neem de film ‘De Zaak Samuel’, daarin wordt het verhaal van duizenden Eritrese jongeren verteld die vluchten naar Europa en onderweg allerlei vormen van uitbuiting meemaken. Dit project was in samenwerking met Here to Support.
Hoe werkt Lara aan langdurigheid van haar eenmalige theaterprojecten? Welke verbindingen weet ze te leggen?

Collectief Here To Support
Here to Support is een Stichting waar kunstenaars, cultureel producenten en vluchtelingen die hun stem willen laten horen, samen projecten opzetten om zo via politieke lobby iets te veranderen aan de situatie waarin vluchtelingen in limbo zich begeven.
Van het opzetten van tijdelijke opvangplekken tot co-creatie in kunst en ontwerp-projecten. Waaronder Print Rights, waarbij ongedocumenteerden samen met anderen mondkapjes ontwerpen, maken en verkopen om hun stem te laten horen
Samen met Lara Staal maakten ze de film De Zaak Samuel. Een bijzondere samenwerking waar we graag meer over horen. Wat is de langdurige uitkomst?
Bureau Ruimtekoers en langdurigheid?
Bij Bureau Ruimtekoers zijn we dagelijks bezig met die vraag: ‘hoe worden onze projecten langdurig?’. We kennen allemaal de voorbeelden van goedbedoelde eenmalige projecten. Weliswaar met een mooie presentatie, maar met veel aanknopingspunten voor langdurig draagvlak of impact onbenut.
Volgens mij kunnen we beter. Langdurigheid gaat ook over het aanbieden en ontwikkelen van tools om zelf verder te gaan. Of toe te werken naar beleidsverandering op het thema. Dat staat of valt met samenwerkingen en ketendenken. Daar wil ik het 12 oktober graag over hebben!
Yosser Dekker

Praktische informatie
De avond is gratis toegankelijk, het is wel fijn als je je even aanmeldt. Locatie is Huis voor de Wijk midden in Immerloo. De avond start om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Na afloop is er nog een borrel.
Voor de makers van morgen
Bureau Ruimtekoers organiseert, met toonaangevende kunstenaars en ontwerpers, twee modules met in totaal zes programma’s, voor makers die willen werken aan deskundigheid en vakmanschap op het gebied van participatief ontwerp, gemeenschapskunst en cultuurparticipatie.
Over de module “Ontwikkelen van vakmanschap”
Tijdens de drie workshops en het publieke programma in de tweede module, werken we aan het verdiepen van artistiek vakmanschap vanuit verschillende participatieve maak- en onderzoeksmethoden. Hoe wordt maatschappelijke impact versterkt, en welke toegevoegde waarde kan dit zijn voor je eigen praktijk? Als onderdeel hiervan worden er ervaringen gedeeld over het zoeken van aansluiting bij overheidspartijen voor borging en het creëren van langetermijn-impact van je praktijk.
Adresgegevens
Eimerssingel-Oost 266, Arnhem, Nederland